Ineens ontving ik via Facebook een berichtje van Nicolas Miquel uit Parijs, président d’Association Madame Claude. Een organisatie die onbekende muzikanten met intrigerende namen als Vagina Town, Downtown Slickers, Brain Eaters, Garage Lopez en 2Sisters een kans geeft. Ex-student aan de Rock & Roll High School en ooit werkzaam bij Rockenfolie; een alternatief rock radiostation. Met een bandcamp-link…..of ik naar 2Sisters wilde luisteren. En om gelijk een misverstand uit de weg te ruimen: dit is niet de Spaanse grunge-band 2Sisters.

Geheel toevallig (natuurlijk) was hij ook de gitarist van de band. Samen met makkers Saba Maki (gitarist), zanger Andy Rick Wou Oou en drummer Nico Boumboum. Kleurrijke namen. En toen stokte de informatie….op het web is er weinig terug te vinden. Dus in mijn beste Frans maar even chatten.

De eerste vraag die bij mij opkwam was de naam van de band. Engelstalig? Of moet ik het op z’n Frans uitspreken: deuxsistèr? Het laatste zou in een ruwe vertaling zoiets als twee ratel-instrumenten opleveren. Een nieuwe muziekstroming, misschien? Enfin, 2Sisters blijkt een Engelse naam. De groep bestaat sinds 2009 en ze hebben destijds voor de naam gekozen, omdat het tevens de titel van een Zuid Koreaanse psychologische horror-thriller-dramafilm is én een lied van The Kinks uit 1967 (dat over jaloezie gaat met een muzikale hoofdrol voor het spinet). De groep treedt regelmatig op en stonden in het voorprogramma van onder andere Yaroll Pouraud van F.F.F. en Norbert (Nono) Krief van de succesvolle Franse metalband Trust.

Genoeg achtergrond informatie. 2Sisters klinken als een combinatie van alternatieve surf, punk en rock. Andy Rick Wou Oou zingt in het Engels en ik heb sterk de indruk dat hij ook de enige is die de Engelse taal machtig is. Ze spelen onder andere in de ondergrondse hallen van Parijs. Stiekeme underground concerten buiten het jachtterrein van de Franse taalpolitie, die (sinds 1996) eisen dat minimaal 40% van het totale aanbod op de radio Franstalig is. Bovendien moet de helft van het verplichte percentage uit nieuwe producties (niet ouder dan negen maanden) bestaan. Het kan niet anders zijn dan dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Liever middelmatige tot slechte Franstalige muziek dan innoverende of experimentele muziek. Rare jongens.

2 Sisters maakt dus stevige alternatieve muziek, dat enige gelijkenis met MC5 en The Stranglers heeft en toch lekker dansbaar is. Tegenwoordig noemen we het garagerock, maar tegelijkertijd past hun sound zo tussen de punkbands van de jaren zeventig zonder gedateerd te klinken. Hun laatste EP heet Com’on & Dance: 5 korte liedjes, waaronder Don’t Go.

En omdat ze kort zijn een tweede bijdrage: het messcherpe My Zombie Girl. Om hun naam even te benadrukken.

Pas mal. Pas mal du tout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.