Hoe weten vrouwen dat het definitief Lente is geworden? Hebben ze een extra zintuig? Ik bedoel, van de éné op de andere dag zie en masse blote én geschoren benen. Hoe weten ze dat de temperatuur de juiste waarde heeft behaald? Want fietsen met een wollen muts in een kort rokje ziet er niet uit. Wacht…ik herlees snel die laatste zin en vul dit aan: wollen muts op het hoofd. Anders klopt de stelling niet.

Waar halen ze de wetenschap vandaan dat alles weer glad en getrimd moet zijn? Het weerbericht zou ik niet vertrouwen, want die zitten er meer naast dan goed. En toch, ineens…alsof het vlaggetjesdag is gaan de dames weer wapperend door het leven. Op fietsen, op kantoor, in de kroeg.

Ik vind het heerlijk om naar te kijken. Dat is mijn moment van Lente. Alles ruikt fris en naar bloemetjes. De vogeltjes fluiten. Je gedachten worden in één klap uit de grauwe winterslaap getrokken. De fantasie slaat op hol en er is dan niets mooier dan op een terrasje de parade te aanschouwen. Een kanttekening….niet iedereen heeft het figuur voor een korte rok. Hele dikke billen, benen of een buikje verlagen het kijkplezier aanzienlijk. Vergelijk het maar met een man in een Speedo. Daar wil je geen magere melkflessen onder of een vette pens boven zien. Letterlijk en figuurlijk dient alles in proporties te zijn. Ik moet wel bekennen dat naarmate de leeftijd vordert de ruimte voor marge tijdens rokjesdag wel steeds groter (of breder) wordt. Wederom letterlijk en figuurlijk. Dan kijken we niet op een kilootje meer, want hij die de eerste steen werpe….

Net zoals de overleden ontdekker van rokjesdag, schrijver en columnist Martin Bril, hierover schreef, moet je deze dagen gewoon lekker genieten. Het leven met humor bezien. Accepteer dat je ouder bent en nog steeds graag naar een jonge(re) bloem kijkt. Niets mis mee, maar niet mee willen rijden in de optocht. Dat is zoiets als een zeventigjarige rocker, die wulpse bewegingen op het podium maakt en doet alsof hij het snoepje van de maand is. Misplaatst, want in feite is hij een oude boterbabbelaar die je tussen de kussens van de bank gevonden hebt. Een beetje stoffig en vies.

Er hoort maar één lied bij deze wapperdag! The Boss met Girls In Their Summer Clothes van Magic uit 2007. Een lekkere rokker met een gemakkelijke melodie, zodat je deze stilletjes voor je uit kan neuriën. Het heeft ook een dubbele betekenis: een bitterzoete klaagzang over ouder worden en een nostalgische herinnering aan jongere dagen met een blik op mooie vrouwen in luchtige kleding. Iedere man kan zich in dit lied herkennen (en hopelijk ook de dames…). Het won in 2009 een Grammy voor beste rocklied. Ik stel voor dat we dit het internationale lied voor rokjesdag maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.