75 jaar jong! Een mijlpaal. En gezien de gevulde vertrekhal met jonge(re) muzikanten in de afgelopen jaren een ware prestatie. En dus daarom nu een eerbetoon aan één van de grootste soulzangeressen, ooit. Want het is beter om de figuurlijke bloemen nu te geven dan naar het graf te dragen.

Wat is het beste lied dat zij ooit gezongen heeft? Consensus zegt: I Never Loved A Man (The Way I Love You), maar het is eigenlijk onmogelijk een keuze te maken uit haar oeuvre. Zoveel goede en mooi liedjes, of het nu echte soulkrakers zijn of gospel. Mijn voorkeur gaat in ieder geval uit naar de jonge Aretha Franklin en naar een onbekend(er) juweeltje. En om aan te geven dat ze elk lied een andere dimensie meegaf, een cover van Ben E. King’s lied Don’t Play That Song (You Lied). Waar het origineel voortkabbelt, geeft Aretha het een rauwe behandeling. King had er een hit mee, maar Aretha’s uitvoering was (net als met Spanish Harlem overigens) veel succesvoller dan het origineel.

https://www.youtube.com/watch?v=rsMGHzOQrps

Maar vindt Lady Soul zelf de beste liedjes? Rolling Stone vroeg het haar in 2014. Op #5 Respect, op #4 MacArthur Park van Four Tops, op #3 een medley (Victory Is Mine, I Need Thee, Shine On Me) van Dorothy Norwood, op #2 Pastime Paradise van Stevie Wonder en de allerbeste is Sam Cooke’s You Send Me.

Er zijn ook muzikanten die hun bewondering voor haar niet onder stoelen en banken steken. En daar hebben ze een liedje over gemaakt. Bryan ‘Braille Blues Daddy’ Lee klinkt zwart en jong, maar is blank, blind en dik in de zeventig. Deze zanger en gitarist verloor op zijn achtste zijn zicht en bracht zijn jeugd door naast de radio en luisterde naar blues en soul. Hij heeft met zijn eerste bandje in het voorprogramma van Bill Haley & The Comets gestaan! In 1982 verhuist hij naar New Orleans en neemt in (het inmiddels verdwenen) Old Absinthe House twee live-albums op met zijn 13-jarige protégé, Kenny Wayne Shepherd. Zijn bede aan Aretha (uit 2013) is een cover van George Jackson‘s plaatje uit 1972.

Hey, Aretha, play one for me
One that will let her know I’m as miserable a man could be
Will you sing a song, that will touch her heart
And make her sorry that we are apart

En dan is er de Britse Rumer met haar debuutalbum uit 2010. Los van het feit dat het een schitterend album is, zingt ze over de mogelijkheid de omstandigheden te verdringen door naar de muziek van Aretha te luisteren. De eerste opname was dermate goed, dat deze ook op het album is terecht gekomen.

I got Aretha in the morning
High on my headphones and walking to school

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.