Met enige regelmaat lees ik dat er ergens een UFO gesignaleerd is. Of dat iemand was ontvoerd door ‘aliens’ en het slachtoffer is van allerlei experimenten. Er zijn vele websites, die de lezer op de hoogte houden van allerlei ontwikkelingen, gelardeerd met (onduidelijke) foto’s. Zelfs wikipedia heeft een ellenlange lijst van gerapporteerde UFO-waarnemingen.

Alhoewel ik ervan overtuigd ben dat er wel degelijk buitenaards leven bestaat en we zeker niet de enige levende en ‘intelligente’ wezens in het heelal zijn, zet ik In de regel grote vraagtekens bij zulke waarnemingen. Te vaak is het ergens ‘in the middle of nowhere’. Te vaak krijg ik de indruk dat degene die het fenomeen ziet niet alles op een rijtje heeft. Waarom gebeurt het nooit eens op de Dam of op de middenstip van de Kuip? Alhoewel, op 27 oktober 1954 tijdens een voetbalwedstrijd in Florence werden een groep sigaarachtige toestellen boven het stadion waargenomen. En bovendien zijn er ook meerdere piloten, die op de één of andere manier ‘iets’ waarnemen. En sommige toeschouwers van zo’n fenomeen weten een foto te nemen, zoals bij het McMinnville (1950), Great Falls (1950), Gulf Breeze Florida (1987), Rostock (1990) en Pretoria (2011). Feit is wel dat deze waarnemingen niet langer beperkt zijn tot de V.S., maar de laatste decennia globaal plaatsvinden.

Een paar jaar geleden verbleven mijn vrouw en ik in Zuid-Frankrijk in een ‘hameau’ van 17 huizen en zonder buren binnen een straal van 300 meter. Het dichtstbijzijnde dorp lag op 2 kilometer. Menige nacht zag mijn vrouw een enorm felle lichtstreep boven de raamluiken, waardoor de slaapkamer in het licht baadde. Maar zodra we dan een sprong uit het bed maakten om te kijken waar het vandaan kwam was het ook direct volkomen geluidloos verdwenen. Voor de goede orde, het huis stond op de hoogste heuvel in de omgeving en had een uitzicht van vele tientallen kilometers. Een tractorlicht was uitgesloten, want dan zou deze midden in de nacht een immens felle lamp de heuvel op moeten schijnen en ik moet de eerste stille tractor nog tegenkomen. Eventuele inbrekers met een zaklamp vielen ook af, omdat dit licht gewoon niet fel genoeg is. Bovendien sloegen onze twee honden niet aan, terwijl deze normaal gesproken hun bek niet willen houden wanneer iemand in aantocht is. Zinsbegoocheling? Je zou het bijna denken, maar gelukkig hebben logees het ook een keer gezien. Er waren nog wel meer vreemde dingen, zoals een felle ster die met grote snelheid op mij afkwam toen ik de honden in het pikkedonker op het terrein uitliet. Om ineens weg te zijn. En nee, het was geen vliegtuig: te fel, te snel en te stil én na middernacht. Maar ook kennissen die ‘iets’ boven onze auto zagen vliegen toen ze achter ons aan reden. Iedereen mag er het zijne van denken, maar het blijft vreemd en raadselachtig.

Het is ook frappant hoeveel acteurs, die een (hoofd)rol in een SF-film spelen, eveneens geloven dat we niet de enigen zijn. Ook musici. Om er maar een paar te noemen: Olivia Newton-John zag een UFO in haar jeugd. Creedence Clearwater Revival schreef It Came Out Of The Sky; een verslag van een waarneming door de inwoners van Molina (1967). Blink-182 schreef Aliens Exist, mede omdat zanger Tom DeLonge claimt meerdere waarnemingen gedaan te hebben. Eric Bloom van Blue Öyster Cult schreef in 1983 Take Me Away. Sammy Hagar claimt ontvoerd te zijn geweest en schreef Silver Lights. John Lennon heeft in 1974 een UFO gezien en verwerkte dat in zijn liedjes Out Of The Blue en Nobody Told Me. Kiss’ Ace Frehley zegt een UFO gezien te hebben op een nachtvlucht tussen Los Angeles en New York: zijn album Space Invader heeft diverse liedjes over dit onderwerp. Sufjan Stevens met zijn lied Concerning the UFO Sighting Near Highland (Illinois). En David Bowie natuurlijk; overtuigd van buitenaards leven. In 1974 was hij getuige van een UFO nabij Detroit in 1974. Hij heeft meerdere liedjes hieraan gewijd, waaronder Starman en I Took A Trip On A Gemini Spaceship. Bovendien speelde hij de hoofdrol in de (fantastische) SF-film The Man Who Fell To Earth.

In 1976 schreef de Canadese progressieve rockband Klaatu Calling Occupants Of Interplanetary Craft; het lied stond op hun debuutalbum 3:47 EST. Een band waarvan korte tijd gedacht werd, dat het de Fab4 waren. De inspiratie voor Calling Occupants kwam van een daadwerkelijke gebeurtenis, zoals beschreven in The Flying Saucer Reader van Jay David (1967). Een  groep genaamd International Flying Saucer Bureau stuurde een bericht aan alle leden met het verzoek deel te nemen aan het  experiment World Contact Day. Op 15 maart 1953 en op een vooraf bepaald tijdstip moesten allen tegelijkertijd een telepathische boodschap de ruimte in sturen in de hoop dat er contact opgenomen zou worden.

Calling occupants of interplanetary craft! Calling occupants of interplanetary craft that have been observing our planet Earth. We of IFSB wish to make contact with you. We are your friends, and would like you to make an appearance here on Earth. Your presence before us will be welcomed with the utmost friendship. We will do all in our power to promote mutual understanding between your people and the people of Earth. Please come in peace and help us in our Earthly problems. Give us some sign that you have received our message. Be responsible for creating a miracle here on our planet to wake up the ignorant ones to reality. Let us hear from you. We are your friends.

Ondanks dat men telepathisch zegt dat we hen in vriendschap zullen ontvangen, heb ik zo mijn twijfels gezien de aard van het beestje. Dit zou wel eens de reden kunnen zijn waarom er geen contact opgenomen is met de aardbewoners. Onze reactie is achterdocht en vijandigheid en misschien zijn de buitenaarders bang dat onze domheid overdraagbaar is. Of zoals Stephen Hawking zei: I believe alien life is quite common in the universe, although intelligent life is less so. Some say it has yet to appear on planet Earth.

Vandaag is het weer World Contact Day.
Hallo? Is daar iemand?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.