Even binnen lopen….in mijn favoriete antiek en prulariawinkeltje, die (natuurlijk) ook een enorme verzameling tweedehands CD’s herbergt. Elke keer kijk ik of die ontbrekende parel toevallig binnen is gekomen. De eigenaar, Louis, is altijd goed voor een babbeltje over muziek. Zo was hij in 1970 op het Holland Pop Festival in Kralingen; het Nederlandse antwoord op Woodstock. 3 dagen toppers als It’s A Beautiful Day, Jefferson Airplane, Santana, Canned Heat, The Byrds, Family, Dr. John, T. Rex, Supersister, Focus, Ekseption, Pink Floyd en zijn favorieten Fotheringay en Fairport Convention.

Er ontspon zich een gesprek:
Wist je dat Iain Matthews sinds enige tijd in Nederland woont?
Nee, ik weet wel dat Angus Young een huis in de Achterhoek bezit en er regelmatig woont.
Hij liep tegen zijn zielsverwant en grote liefde aan.
Dat is toch die gozer van Fairport Convention en het lied Woodstock?
Ja, maar hij heeft zoveel mooi materiaal gezongen sindsdien. Luister maar eens naar The Art of Obscurity uit 2014 en naar Ride The Times; een samenwerking met Ad Vanderveen uit 2010: The Iain Ad Venture. De man maakt al vijf decennia fantastische muziek.

Tsja, hoe kan een muziekliefhebber als ik daar nou weerstand aan bieden? Een paar uren Spotify later stond ik toch weer met de bek vol tanden. Hoe heb ik dit toch kunnen missen? Schitterende liedjes van een singer/songwriter, soms neigend naar Americana met een jazzy ondertoon. Het zoveelste bewijs dat veel goede muziek niet of zelden op de radio te horen is. The Art of Obscurity telt vele schitterende composities, waarvan enkele terugblikken op zijn leven zoals When I Was A Boy en Pebbles In The Road.

Iain Matthews heeft 25 solo albums op zijn curriculum vitae staan plus Fairport Convention (2), Matthews Southern Comfort (5), Plainsong (6), Hi-Fi (2), No Grey Faith (1) en 12 samenwerkingen waaronder vijf met jazzmuzikant Egbert Derix. Meegeteld? 54 albums! Zelf vindt hij zijn laatste één van zijn beste uit zijn lange carrière, en vindt hij de samenwerking met Derix uitmuntend.

The Art of Obscurity will be my last solo album. It will however, not be my final recording. Music is in my blood. Music motivates me. Music is my mistress.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.