Het feit dat dit nummer geen plekje heeft in de Top 2000 en zelfs niet eens op de keuzelijst stond, laat maar weer eens zien dat er vollédig voorbijgegaan wordt aan de betekenis van deze plaat voor de muziekhistorie.

New York Mining Disaster 1941 was namelijk de internationale doorbraak voor de band de Bee Gees. Toegegeven, ook zij hadden hun historie niet echt op orde. Want er hád namelijk helemaal geen mijnramp plaatsgevonden in 1941 in New York. Er scheen er daar volgens zanger Robin Gibb wel één te zijn geweest in 1939, maar daar is niets over terug te vinden. De inspiratie haalden de Bee Gees dan ook uit een destijds veel recenter mijnongeluk. In 1966 was in Wales de top van een berg mijnafval opeens gaan schuiven en bedolf binnen no-time een deel van het dorpje Aberfan onder een dikke laag puin. Er vielen 134 doden en omdat er aan de rand van het dorp een school stond, betrof dit voornamelijk kinderen.

Het nummer, over mijnwerkers die vastzitten in een grot en zich afvragen of ze nog gered gaan worden, werd de eerste internationale hit van de Bee Gees. Het bereikte de charts in meerdere Europese landen, maar ook in Amerika was er succes met de single. De beroemde falsetto-stem van Barry Gibb was nog niet te horen, maar het was het begin van een lange en bijzonder succesvolle muzikale carrière waarin de broertjes Gibb zichzelf steeds weer opnieuw uitvonden. Ze groeiden uiteindelijk uit tot een van de grootste bands uit de popgeschiedenis.

En het is daarom goed om te zien dat de culturele elite de plaat een ereplaats geeft in de Snob 2000.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.