1980: Uitverkoop – elpee’s voor ƒ 2,50 was de lokkende kreet. Tsja, daar kon ik natuurlijk niet aan voorbij gaan. Op z’n minst de bakken doorspitten, want je weet maar nooit. Ik had het moeten weten; ik kwam zelden met slechts één dingetje weg. Bepakt en bezakt sleepte ik circa 25 elpee’s naar de kofferbak van de auto.

Tussen die stapel elpee’s zat onder andere Southside Johnny & The Ashbury Jukes met het album The Jukes en met het waanzinnig mooie Wait In Vain. In Nederland nagenoeg onbekend, maar ik kende hem van zijn vriendschap en samenwerking met Bruce Springsteen en Steve van Zandt. Sinds 1970 speelde ze samen in bandjes, die het clubcircuit nauwelijks ontstegen. Met name Van Zandt schreef een groot deel van de liedjes en speelde mee in de band, evenals veel E Street-leden. Bon Jovi noemt Southside Johnny zelfs een inspiratiebron. Van Zandts’ verplichtingen aan de E Street Band betekende het einde van de samenwerking in 1979, alhoewel hij van tijd tot tijd nog wel voor hem componeerde.

Southside Johnny heeft sinds 1976 bijna 30 albums opgenomen, maar hij kende weinig commercieel succes. Zijn album in 1991 – Better Days – leverde een piepklein hitje op met It’s Been A Long Time, waarop ook Springsteen en Van Zandt aan de vocalen deelnemen. Het lied gaat over hun samenwerking begin jaren zeventig. Het is een fantastisch lied en het plezier spat van de plaat af.

Nederland, wakker worden; dit lied verdient een veel hogere klassering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.