Toen de stembus opende heb ik eerst een uitgebreide blik geworpen op de (vele) liedjes, die in de keuzelijst stonden. Mijn brede muzieksmaak garandeert niet dat ik alle bands en liedjes ken. Juist die vreemde eenden in de bijt kunnen soms voor muzikale verrassingen zorgen. Driekwart in de lijst kwam ik de naam Rapalje tegen. Nooit van gehoord, maar de naam suggereerde dat het een Nederlands band moest zijn. Het bleek een folkband ‘uut Grunn’ te zijn, die Ierse, Schotse en Nederlandse folkmuziek in zowel het Engels als het Nederlands zingt. Nu kan ik mijn draai wel vinden in de folkmetal en Bob Dylan is geen onbekende, maar pure folk is toch een vak apart.

En het bleek ook geen lullig bandje, want met 935.000 actieve volgers op hun facebook-pagina zitten ze dicht achter Flogging Molly, maar laten ze The Chieftains of Pixies heel ver achter zich. Hoe een klein land toch weer groot kan zijn. De band bestaat uit Dieb, David, William en Maceál, die gezamenlijk zo’n 20 instrumenten bespelen. Rapalje, met hun wilde haardossen en middeleeuwse kilts, laat door middel van gevoelige ballades, vurige liederen en temperamentvolle Keltische melodieën een flinke vonk overslaan op hun publiek. Soms zeer letterlijk (voor de dames), zoals bij hun 2015-tournee met als titel Met De Billen Bloot. Er zit kennelijk dus toch iets onder die kilt.

Ze hebben voor 2017 een zeer goed gevulde agenda met optredens in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Engeland en zijn een graag geziene gast op de grote folkfestivals. 12 CD’s staan er op hun repertoire.

Caledonia is de Romeinse naam voor Schotland; het lied is oorspronkelijk in 1979 geschreven en gezongen door Dougie McLean. De meest populaire versie is die van Frankie Miller, maar ook Amy McDonald en Paulo Nutini hebben het op hun lijstje staan. Het gaat over de reis van het leven, de successen en de ontberingen, en de wortels van je geboortegrond.

Oh, and let me tell you that I love you
That I think about you all the time
Caledonia you’re calling me
And now I’m going home
If I should become a stranger
You know that it would make me more than sad
Caledonia’s been everything
I’ve ever had

Rapalje speelt en zingt het fantastisch. Gevoelig mooi, en ik vraag mij af waarom dit juweeltje niet eerder in de jaarlijst terecht is gekomen. Tunnelvisie? Afijn, we zijn gelukkig nooit te oud om te leren en het bewijst maar weer eens hoe gevarieerd de Snob2000 is.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.