Het origineel is een uptempo nummer van de Isley Brothers, die er geen hit mee hadden. Het is te vinden op hun vijfde en weinig succesvolle album Soul OnThe Rocks uit 1967. Het was ook hun laatste album bij Tamla Records, omdat ze de ondersteuning misten die The Temptations en The Four Tops wel kregen.

Het lied is gecomponeerd door niemand minder dan Norman Whitfield, die eveneens verantwoordelijk was voor megasuccessen zoals Pride & Joy (Marvin Gaye), Ain’t Too Proud To Beg (The Temptations), I Heard It Through The Grapevine (Gladys Knight & The Pips), I Can’t Get Next To You (The Temptations), War (Edwin Starr), Smiling Faces Sometimes (The Undisputed Truth), Papa Was A Rollin’ Stone (The Tempations), Car Wash (Rose Royce) en Which Way Is Up (Stargard).

In 1969 polijste Marvin Gaye het nummer, verlaagde het tempo en had er een gigantische hit mee. In alle eerlijkheid was het bijna een replica van zijn vorige hit I Heard It Through The Grapevine.
The Temptations gaven in 1970 het lied een psychedelische draai en zette het op de flipzijde van hun megahit Psychedelic Shack.

In 1983 kwam Paul Young met zijn debuut-soloalbum, nadat hij bij drie groepen een commercieel weinig succesvol bestaan als zanger kende. No Parlez was een album vol van onbekende soul en new wave-liedjes, die hij met zijn hese stem een nieuw leven inblies. Het leverde hem internationale bekendheid en 3x platina op. Young zou voor de opvolgers steeds meer zelf componeren, en wellicht was dat de reden dat het succes steeds meer afnam en na 1990 zijn albums (met uitzondering van de verzamelaar) nauwelijks verkochten.

Op het hoogtepunt van zijn populariteit werd hij gevraagd een kort optreden op Live Aid in Londen (1985) te verzorgen. Eigenlijk had hij geen tijd, want hij was midden in een tournee door de V.S. Hij verzocht in de Amerikaanse line-up opgenomen te worden, maar die was vol en de organisatie verwachtte een groter succes in zijn thuisland. Hij kortte zijn tournee in en kwam speciaal voor Live Aid terug. Hij zong dit lied in duet met Alison Moyet; het is nooit op welk album van hem (of haar) geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.