Ze zijn verantwoordelijk voor één van de grootste zomerhits aller tijden: The Sunclub. In 2003 stonden ze samen met The Underdog Project maar liefst 9 weken op nummer één in de Nederlandse Top 40 met Summer Jam. De mix van de zwoele R&B van The Underdog Project en de dromerige dance van The Sunclub bleek een succesformule. In heel Europa gooide de plaat hoge ogen.

Het kostje van The Sunclub was echter al ruim vóór die tijd gekocht. Met het origineel, Fiesta (De Los Tamborileros) hadden ze in 1997 een dikke hit in Nederland. En dat was met name te danken aan de bijzondere videoclip. Die werd beeld voor beeld opgenomen in een kelder in Amsterdam Zuid met een 16 mm film. Een hels karwei met in totaal zo’n 20.000 afzonderlijk geschoten beelden.

Het succes van de eerste single kreeg een vervolg met Single Minded People. Een plaatje dat nog ergens achterin de platenkast lag bij de man achter The Sunclub: Robin Albers, beter bekend als Jaydee. Hij had het liedje in 1992 namelijk al uitgebracht als B-kant van zijn single Plastic Dreams. Een nummer dat zou uitgroeien tot een van de grootste houseklassiekers ooit.

Hij gaf Single Minded People een flinke update en maakte er een versie van die qua geluid perfect aansloot op zijn voorganger. Dromerig, zomers, een heerlijke, beetje melancholische melodielijn, betoverende vocalen. Ik was direct verkocht.

En ook het succes van de video kreeg een vervolg. Want waar het verhaal in de clip van Fiesta eindigde, ging het verder in die van Single Minded People. Er werd zelfs buitenaards succes geclaimd. Maar de prestaties van het nummer waren niet zo buitenaards. Veel verder dan een 24ste plaats in de Nederlandse Top 40 kwam de single niet en hij verdween weer snel in de vergetelheid. Erg jammer, want het nummer had méér verdiend.

The Sunclub kwam twee jaar later terug met onder andere de singles Splash en Movin’ On. Maar toen was de dromerige, relaxte sound allang vervangen door stevige party-house. Best aardig, maar het bezorgde me niet meer hetzelfde gevoel als die eerste twee platen van de dance-act.

One comment

  1. Ik maakte de originele videoclip samen met Jacques de Koning, inderdaad in een kelder in Amsterdam Zuid. We deden er een maand over. Inclusief decorbouw en montage. We maakten ook deze clip.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.