Iedereen kent de muziekprofessor Leo Blokhuis: hij toert met een theatershow, is muziekjournalist, redacteur, samensteller en presentator van radioprogramma’s, en niet in de laatste plaats bovenmeester in de Top2000-show. Volgens de website van NPO2 slaat hij als DJ bij 3voor12 Radio een brug tussen de (grote namen uit de) Top2000 en zijn programma. Artiesten als Bertolf en Calexico zouden een plaatsje in de Top2000 moeten vinden, maar ondanks zijn moedige pogingen vooralsnog zonder resultaat.

Tenminste…..deze musici staan wel in de Snob 2000. Geen idee of het missiewerk van Leo de reden is, maar gezien zijn voorliefde voor bepaalde genres heeft de redactie van Ondergewaardeerde Liedjes geen enkel bezwaar tegen een maandelijkse column of een bijdrage aan onze Ondergewaardeerde 30. Een betaling zit er niet in, want het is allemaal liefdewerk-oud papier van een stel alternatieve muziekliefhebbers.

Ook DeWolff was gast bij Leo, want hun psychedelische bluesrock wordt op NPO3 meestal gemeden als een smartlap op de klassieke radio. Opgericht in 2007 – en geïnspireerd door Deep Purple, de Allman Brothers en Little Feat – wonnen ze in 2008 de eerste prijs in de finale van Kunstbende, verdienden een platencontract en traden op in de grote zaal van Paradiso. Twee jaar later stonden ze op Pinkpop. In de Snob-lijst van vorig jaar hadden ze twee noteringen; beiden van hun eerste volledige album Strange Fruits and Undiscovered Plants: Don’t You Go Up In The Sky en Silver Love Machine.

Dit album bevestigde hun kwaliteiten op alle fronten. Vol van sterke composities. Het is zo’n album, dat elke liefhebber van het genre in zijn kast moet hebben staan. Anno 2016 staat de teller op 1 EP, 2 livealbums en 5 studioalbums. De laatste Roux-Ga-Roux is het ultieme album met een mix van Blues, Psychedelica, Southern Rock en Americana. Een plaat waarvan ze zelf denken, dat deze ook over 10 jaar nog vet is. Het eerste album ook dat volledig in eigen beheer is opgenomen. We zijn alle drie nogal eigengereid. We vinden het geweldig om ons volledig bezig te houden met de sound van onze nummers. Minder tijdsdruk daardoor, minder stress. soms tot diep in de nacht, soms dagen niet. Het is te horen en zal hun reputatie verder uitbouwen; het uitgebreide toer-programma in het buitenland bewijst dat de wereld aan hun voeten ligt.

Roux-Ga-Roux betekent overigens weerwolf en de wijze van spelling komt uit het Frans-Canadees. Het album kent veel verrassende muzikale wendingen en in de op gitaar en Hammond-orgel gedreven muziek. Serieus goede retro-muziek, maar toch net even anders en moderner. Vermoedelijk zullen ze nooit in de wekelijkse hitlijsten terecht komen, maar dan zouden we er hier ook geen aandacht aan besteden. Op naar een derde notering in de Snob 2000?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.