De eerste gedachte zal een vraagteken zijn. Wie is Oscar Brand? Nee, hij is volkomen onbekend in Nederland. Misschien niet onder de folkliefhebbers, maar deze Canadese zanger is een legende. Ja, dit is geen typefout. Gedurende 70 jaar heeft hij meer dan 300 liedjes gecomponeerd en bijna 100 albums uitgegeven. Kritische liedjes en vrolijke liedjes.

Deze zanger, componist, auteur en radio-presentator heeft gedurende zijn carrière op het podium gestaan naast grootheden als Lead Belly, Woody Guthrie, Jean Ritchie en Pete Seeger. Hij was initiatiefnemer en mede-organisator van het Newport Folk Festival (1959). Begin jaren zestig was hij presentator van de televisieshow Let’s Sing Out, waar hij de carrières van oude folkzangers als Malvina Reynolds en The Weavers een tweede jeugd gaf en aankomende artiesten zoals Joni Mitchell en Gordon Lightfoot een kans kregen. Er staan schitterende (zwart/wit) clips hiervan op YouTube met onder andere Simon & Garfunkel en Joni Mitchell.

Echter, elke zaterdag sinds 1945 was hij presentator van een radioshow in New York City, Oscar Brand’s Folksong Festival, dat maar liefst 70 jaar – en vrijwel zonder tussenpozen – te horen was met hem achter de microfoon. Al die jaren weigerde hij zich te laten betalen, zodat men geen invloed had op de uitzending en de keuze van artiesten. Hij introduceerde talenten als Bob Dylan, Joan Baez, Arlo Guthrie, Judy Collins en Peter, Paul & Mary.

30 september en op 96-jarige leeftijd kwam er definitief een einde aan de langstlopende radioshow ooit. Welk lied past hier het beste bij? In 1987 componeerde en zong hij Something To Sing About; een lied dat ook bekend staat onder de naam This Land Is Ours. Iedere Canadees kent dit lied en is min of meer het nationale volkslied van Canada geworden. Maar helaas, zijn uitvoering is onvindbaar op YouTube, Spotify of Soundcloud.

Soms wordt een eerbetoon beperkt door de mogelijkheden, dus gekozen voor Four Letter Words: een heel slim lied met drie verzen over toiletteren, de uitstekende delen van een vrouw en de daad! Zonder ook maar één keer de bekende vier-letter woorden te gebruiken.

Oscar Brand: hij is niet meer….s**t!

https://www.youtube.com/watch?v=1-PkvVUB4XY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.