Stel je de meest briljante bandnaam ooit voor. Goed. Stel je nu het compleet tegenovergestelde voor. Toontje Lager is het niveau dat u nu voor u moet zien. Toch is dit niet de meest muffige naam ooit. Nee, dezelfde band heette eerste Maandverband. That’s right. Maandverband. Een band. Met de naam Maandverband.

Hoe dan ook, Toontje Lager had in de eerste helft van de jaren ’80 een mooi rijtje aan hits. De bekendste is uiteraard de Nederpop-klassieker Stiekem Gedanst. Wie kent het niet? Catchy, vrolijk, en best wel creepy. Het gaat over een onzekere jongen die eigenlijk gewoon aan het stalken is. En wil iemand me nou eindelijk eens uitleggen hoe je stiekem met iemand kan dansen? Ik bedoel, hoe doe je dat? Goed, ik dans ook wel eens stiekem, maar dit is gewoon in de huiskamer. Dat heeft niets met stalking te maken; ik wil dat gewoon niemand anders aan doen. Ik heb namelijk de dansvaardigheden van een pak laminaat.

Ok, Toontje Lager. Het ging goed met ze in de jaren ’80. Het was natuurlijk de gouden tijd van de Nederpop. En daar had Toontje Lager profijt van. Naast Stiekem Gedanst waren daar nog de hits Net Als In De Film, Ben Jij Ook Zo Bang en Zoveel Te Doen. Ook Vroeg Of Laat was een bescheiden succes. En dat nummer viel een beetje uit te toon. Het was namelijk een rustig nummer. Wel een nummer met een relatief dubieuze tekst, maar ach, het was de 80’s!

Je slaapt zo vast, je slaapt zo lief
Als ik stiekem naar je kijk
Je neus is eigenwijs, krult van plezier
En je hebt groot gelijk

Weer kijkt hij stiekem naar iemand. En hij geeft een krullende neus. Groot gelijk. Los van dat is het gewoon een fijn nummer. En gedurende deze 100% Nederlandse zomer moest er toch echt een keer iets van Toontje Lager op de rol staan.

De band hield in 1985 op te bestaan. Solo ging de rest verder, maar eigenlijk alleen zanger Erik Mesie had nog enig succes met de nummers Zonder Jou en Swingking. Verder hield het daarna op. Gelukkig hebben we de platen nog.

En hier wil ik het graag bij laten. Ik heb nog zoveel te doen. Ik moet nog hink-stap-springen op de maan.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.