Afgelopen week liep ik door een hippe spelletjes/platen/puzzel-winkel in Deventer. Een winkel vol met de meest vreemde bordspellen en exotische platen. Tevens was er een behoorlijk deel van de winkel ingericht met puzzels. Niks digitaals te bekennen. Een verademing.

Met name de hoek met puzzels kon op mijn fascinatie rekenen. Puzzelen als stoffige hobby van een hoogbejaarde dame, die voor de 183ste keer een 1.000 stuks-portret van het Zwarte Woud met trillende hand in elkaar zet. Vergeet het maar. Dit was hip. Dit was happening. Puzzels in de meest waanzinnige vormen en patronen. Ik kreeg er haast zelf zin in om er één (of meerdere) te kopen en me compleet uit te leven. Een prachtig zelfportret van Van Gogh had de voorkeur.

Het was echter een puzzel in de hoek, in een stelling ietwat onderbelicht, tweede plank van onder, die mij volledig versteld deed staan. In deze hippe zaak met al zijn hipsterpuzzels en onbegrijpelijke bordspellen stond een puzzel van niemand minder dan Rob de Nijs. That’s right, good old Rob de Nijs. Als puzzel. Het betrof hier de albumcover van De Regen Voorbij uit 1981. En dat lijkt me een verdomd lastige puzzel ook.

Het bovenstaande heeft niets met het in deze blog beschreven nummer te maken. Sorry. Maar het moest verteld worden. Dat zult u uiteraard begrijpen. Nee, het nummer waar het over gaat, is Koele Tranen. Maar dat las u natuurlijk al in de titel.

Koele Tranen is een prachtnummer uit 1985. Het schurkt wellicht tegen muzikale kitsch aan, maar man, wat is het een heerlijkheid. Synthesizers, mooie worden, veel bombast richting het einde; ik hou er van.

Ik hou van Rob de Nijs. Maar goed, dat weet u inmiddels. Het lijkt me haast net zo vanzelfsprekend als het feit dat het elk jaar Kerst is. Toch blijf ik het woord verkondigen. Luister er nou gewoon eens naar. Want er zijn weinig artiesten waarop het woord ‘ondergewaardeerd’ zo op van toepassing is als op Rob de Nijs.

Oost West, thuis best?! Ondergewaardeerde Liedjes is van mening dat we ons gemakkelijk kunnen meten met alle internationale sterren. De zomermaanden zullen we daarom onze aandacht richten op Nederlandse en Belgische bands, zangers en zangeressen, al dan niet instrumentaal en ongeacht de taal waarin ze zingen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.