1967 was het jaar van de definiteve doorbraak van Lady Soul, Aretha Franklin. Vanaf haar 14de zong ze in de kerk van haar vader en tijdens door hem georganiseerde Gospel Caravan tours. Op haar 18de vertelde ze haar vader dat ze – net zoals haar voorbeeld Sam Cooke –popliedjes wilde zingen. Haar eerste contract(je) bij Columbia leverde haar de eerste hit (#7 in de R&B lijst) op, maar pas na de overstap naar Atlantic Records kwam dus de grote doorbraak met het album I Never Loved a Man the Way I Love You (met onder andere Respect), dat de gouden status verwierf.

De opvolger had weliswaar de hit Baby I Love You, maar miste de kracht van haar doorbraak tot in 1968 Lady Soul het daglicht zag. A Natural Woman, Chain Of Fools en Since You’ve Been Gone werden allen Top 10 hits en de flipzijde van de laatste, het rustige maar bloedmooie Ain’t No Way (geschreven door haar jongere zuster) werd op eigen kracht ook nog een Top20 hit, al dan niet dankzij de ondersteunende musici zoals Spooner Oldham, King Curtis, Joe South en The Sweet Inspirations. Vanaf die tijd droeg ze de eretitel Lady Soul, mede doordat liedjes als Respect, Chain of Fools en Think door de vrouwenbeweging en burgerrechtenbeweging oparmd werden.

48 jaar geleden (!); in mei 1968 stak Franklin de plas over voor een reeks concerten in Europa en de tweede dag was ze in het Concertgebouw in Amsterdam. De filmopnamen staan af en aan op Youtube en worden (helaas) regelmatig door de ‘belanghebbenden’ van het web gehaald. Een geweldig optreden: op de piek van haar vocale mogelijkheden en met haar rauwe gospelachtige soul veroorzaakte ze een ware gekte onder het publiek, die op haar afstormden met bloemen en schouderklopjes en waardoor het concert heel even stilgelegd moest worden  om het publiek weer op de stoelen te krijgen. Since You’ve Been Gone is dé crossover tussen gospel en soul.

https://www.youtube.com/watch?v=jFN6-O1NHeM

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.