In 2011 voor hun 50ste verjaardag werd het album That’s Why God Made The Radio opgenomen. In hetzelfde jaar kwamen ze met The Smile Sessions; een album met onafgemaakt werk, dat als opvolger van het legendarische Pet Sounds bedoeld was. Brian Wilson wilde er decennia lang niet aan werken en de overige bandleden hadden dit te accepteren.

That’s Why God Made The Radio kwam tot stand na jaren en jaren onenigheden en rechtzaken, met uiteindelijk een verzoening. Het kan zich meten met de beste albums uit de ‘jaren zestig’. Het was tevens het eerste album in 20 jaar met nieuwe materiaal. Helaas haalden slechts 12 van de 28 geschreven liedjes het definitieve album, waardoor het totaal minder dan 40 minuten is. Het album eindigt met vier tracks in een door Pet Sounds- en Smile- geinspireerde suite.

In 2012 kwam het album uit en de single was het titellied. Brian Wilson en mede-componist Jim Peterik zaten in een Italiaans restaurant en het gesprek ging over de radio en hoe goed de oude liedjes over de AM-radio in een auto klonken. Peterik zei: Man, that was the best sound of all, en Wilson antwoordde met Yeah, that’s why God made the radio.

Tuning in the latest star
From the dashboard of my car
Cruisin’ at seven
Push button heaven
Capturing memories from afar
In my car

That’s why God made the radio
So tune right in, everywhere you go
He waved His hand, gave us rock ‘n roll
The soundtrack of falling in love
That’s why God made the radio

Helaas, maar niet uitzonderlijk of onverwacht, was de liefde tussen de bandleden na dit album al weer snel bekoeld. De kans dat er een opvolger zal worden gemaakt is helaas zeer miniem. Heel jammer, want de muziek van The Beach Boys blijft onlosmakelijk met AM-radio verbonden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.