Eind 1975 trouwde Jackson Browne om een paar maanden later weduwnaar te worden, omdat zijn vrouw zelfmoord pleegde (overdosis slaappillen). Hij bleef achter met hun driejarige zoontje. De meeste mensen zouden hun carrière even op een laag pitje zetten, maar Browne deed het tegenovergestelde. En juist tijdens het optreden en rondreizen met de strakke structuur van planning en organisatie vond hij rust en tijd om de ervaringen te verwerken. Bovendien werden de optredens op band opgenomen en dan resulteerde in zijn meest toegankelijke en succesvolle album: Runnin’ On Empty, een verzameling van fantastische liedjes met onder andere The Load Out/Stay, Cocaine, The Road en Rosie.

Op het eerste gezicht gaat Rosie over een geluidstechnicus, die vlak voor een concert een aantrekkelijk meisje ontmoet. Hij geeft haar een toegangskaart en betaalt haar drankjes. Wellicht is ze zelfs de vrouw van zijn dromen, maar het lijkt er op dat het een lange en plezierige nacht gaat worden. Helaas valt de dame in kwestie voor de drummer van de band, en het is niet de eerste keer dat hij op deze manier een blauwtje loopt.

Maar wie is dan die vrouw, Rosie, waar hij zijn bed mee deelt?

But Rosie you’re all right,
You wear my ring,
When you hold me tight,
Rosie that’s my thing,
When you turn out the light,
I’ve got to hand it to me,
Looks like it’s me and you again tonight, Rosie.

In 2003 zei Jackson Browne in een interview: The reference is particularly heavy-handed. We beginnen tussen de regels door te lezen….ouderwets handwerk, dus. De dame in kwestie, Rosie (Palms) is dus een idioom voor masturbatie. Maar goed dat de BBC in 1978 de referentie niet snapte, want dan was de kans groot geweest dat het lied uit het optreden geknipt was. Alhoewel….wanneer ze eens goed naar de glimlach op het gezicht van Browne bij de aankondiging gekeken hadden, was er misschien een dubbeltje gevallen.

This is a true story ’bout a guy I knew… he met a really beautiful girl, and that’s where the sad part comes in.

https://www.youtube.com/watch?v=CZBSQG6hWVI

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.