Eind 1998 kwam het derde album uit van de toen pas 17-jarige(!) Jonny Lang. Zijn debuutalbum was uit 1995 en de opvolger met het gospelbluesachtige Lie To Me kreeg in 1997 zeer lovende kritieken. Het eerste wat opviel aan zijn derde boreling was zijn stem; het leek wel of hij in dat éné jaar dagelijks een fles whiskey had gedronken aangevuld met een slof sigaretten. Van een puber stond daar ineens een kerel met een stem van een 30-jarige. Wat een strot.

Het album had eigen composities en enkele covers, zoals Prince’s I Am, Joe Louis Walker’s Is This Love en Luther Allison’s Cherry Red Wine. De laatste kreeg een make-over, waar de in 1997 overleden Allison trots op geweest zou zijn. Lang zingt en kreunt zich door het lied, aangevuld met zijn vette gitaargeluid en een lekker pianoloopje.

I’m taking you to the doctor darling
Maybe the doctor knows
what’s going on in your head
Maybe the doctor can help me baby
Maybe he knows
what’s going on in your head
You see you’re gonna keep on drinking that bad wine baby
Even the grass that grows on your grave will be cherry red

Het lied gaat over een drankprobleempje en kon net zo goed over zijn leven gaan, want Lang had al op jonge leeftijd een alcohol en drugprobleem. Hij stopte met het gebruik in 2000, nadat hij zich bekeerd had tot het Christendom. In 2001 trouwde hij met de niet onappetijtelijke Haylie Johnson, die toevallig dezelfde geboortedatum heeft (maar één jaar ouder is). Ze hebben inmiddels vier kinderen.

In 1998 had hij een rolletje in de film Blues Brothers 2000 en hij is een wederkerende gast op het door Eric Clapton georganiseerde Crossroads Guitar Festival.

Overigens zou gitaarbeul Walter Trout het nummer in 2013 op zijn tribute-album nogmaals opnemen, maar in vergelijk met Lang’s versie is het toch wat tammetjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.