‘The Sound of Young America’ was de slogan van Rare Earth, het sub-label van Motown, genoemd naar de gelijknamige succesvolle band. Ze waren niet de eerste blanke band die daar gecontracteerd werd, maar wel de succesvolste.

December 1971 kwam de dubbel-LP Rare Earth in Concert uit, en dit was één van de beste live registraties van die tijd. Met drie geweldige covers, zoals een 23 minuten durende uitvoering van Get Ready en een 14 minuten durende van (I Know) I’m Losing You; hits van de Tempations. Beiden nummers waren een overtreffende trap van het origineel, alhoewel de laatste wellicht door Rod Stewart en The Faces nogmaals overtroffen is.

Het album opent met I Just Want To Celebrate; een rauw funky soulnummer met een rocktwist, dat behalve snijdend gitaarwerk ook erg dansbaar is. Het lijkt wel een typisch ‘hippie’-lied, want de zon schijnt en alles was fijn. Geen zorgen voor de dag van morgen. In tegenstelling tot Hey, Big Brother dat een aanklacht tegen het establishment is. De LP heeft maar één piepklein nadeeltje; het komt het beste tot zijn recht, wanneer de volumeknop voluit gaat. Dat genot duurde in 1972 circa 30 seconden, voordat één van mijn ouders als een boze buurman Boordevol uit Ja Zuster, Nee Zuster beklag kwam doen, en – onder dreiging van het weghalen van de pick-up – er geen andere keuze was dan de nieuwe dag iets minder uitbundig te vieren.

I Just Want To Celebrate, another day of living,
I Just Want To Celebrate, another day of life.

De band bestond al sinds 1960, maar werd pas bekend in 1969. Na 1972 kwamen er geen echte hits meer en na ‘78 kwam het einde van zelfs dat marginale succes, maar ze zijn altijd blijven toeren en nog steeds heel actief in het ‘Golden Oldie’ circuit. Ze waren onder andere de ‘openings-act’ van het California Jam festival in 1974 voor meer dan 250.000 mensen, waar groepen als Black Sabbath, Emerson, Lake & Palmer, Deep Purple, Earth, Wind & Fire, Seals & Crofts en The Eagles acte de présence gaven.

Gelukkig hebben we de beelden nog!

One comment

  1. Rare Earth was in the beginning a bar band in Detroit called the Sunliners. Motown Records was getting a lotta “heat” for not having any white acts on the label….so they signed The Sunliners….changed the name to Rare Earth….and the rest is history. I was living in Detroit when all this went down.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.