Malik Taylor, beter bekend als rapper Phife Dawg van  A Tribe Called Quest, is op 45-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van diabetes. De dreumes (1.57 meter de lucht in) had in 1990 te horen gekregen, dat hij type 2 had. Mede door zijn overgewicht had hij veel problemen om zijn suikergehalte goed af te stemmen. Op het album Midnight Marauders en de single Oh My God (1993) zong hij dat hij een ‘funky diabetic’ was, maar circa 2005 waren de problemen naar zijn nieren uitgespreid. Zijn vrouw gaf hem in 2008 een nier, maar deze werd in 2012 uiteindelijk afgestoten.

Het debuutalbum van A Tribe Called Quest – People’s Instinctive Travels and the Paths of Rhythm – kreeg goede recensies, maar hun pièce de résistance is het formdabele The Low End Theory uit 1991. Het album word als één van de beste in het genre gezien en was een fusion van hip-hop en jazz. Alhoewel de groep geen platen meer maakte, traden ze met grote regelmaat nog steeds op.

In 2000 kwam zijn enige solo-album uit, Ventilation: Da LP, wat gemengde reacties en kritieken opriep. De single Flawless was een top 10 hit. Zes jaar geleden was er sprake van een tweede album, Songs in the Key of Phife: Cheryl’s Big Son, maar deze heeft het daglicht nooit gezien. Inmiddels werkte Phife Dawg aan een nieuw album (Muttymorphosis) en de teaser Nutshell was net op Youtube losgelaten.

Onlangs vertelde hij in een interview:

I had to have my sugar. You have to accept it. If you don’t accept it, it’s going to kick your ass.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.