Valensia? Waar kennen we die ook alweer van? In 1993 brak de Nederlands-Spaanse zanger en multi-instrumentalist Aldous Byron Valensia Clarkson door met Gaia, maar daarna werd het stil rond zijn persoon. De door onder andere Queen en Kate Bush geïnspireerde artiest kende in Japan nog wel enige populariteit, maar de faam die hij verdiende bleef uit.

In 2014 kwam het album Gaia III – AGLEA – Legacy uit, dat Valensia op Twitter omschreef als My Farewell Album. Hij beëindigde zijn muzikale carrière dus al op 42-jarige leeftijd. Helaas kennen de meeste Nederlanders slechts één van zijn nummers, terwijl er naast Gaia genoeg andere prima nummers gemaakt zijn. Helaas is een groot deel daarvan niet eens op YouTube terug te vinden. Momenteel is Valensia overigens bezig aan zijn tweede carrière, als filmregisseur.

Muzikaal talent zit in de familie, violiste Emmy Verhey is zijn tante. De violiste, die normaal klassieke muziek speelde, hielp haar neefje door viool te spelen op zijn debuutalbum, het naar zichzelf vernoemde Valensia. Zelf componeerde de zanger als kind al zijn eerste composities. Toch wist alleen Gaia het grote publiek te bereiken.

Het is duidelijk dat Valensia geïnspireerd is door Queen. In 2004 bracht hij zelfs het album Queen Tribute uit, met daarop voornamelijk covers van de Britse rockband. Maar ook in zijn originele nummers zijn de invloeden niet bepaald subtiel. Phantom Of The Opera, de enige single van het album Gaia II, heeft muzikaal opvallend veel gemeen met Queen-megahit Bohemian Rhapsody. Zelfs in bepaalde delen van de videoclip zijn de invloeden zichtbaar. Toch is het ook op zichzelf een sterk nummer dat net als Gaia een Top 40- en Top 2000-notering had verdiend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.