Laten we de koe maar gelijk bij de horens pakken; onze Oosterburen hebben géén goed ontwikkeld gevoel voor humor en zelfspot is slechts marginaal te ontdekken. Kijk maar eens naar Duitse reclames; in vergelijk hiermee was Benny Hill een intelligente komiek. Tegelijkertijd…ik heb ooit een Duitse collega gehad, die werkelijk geen blad voor de mond nam. Tegen een Israëlische relatie vertelde hij dat hij ook een familielid in de oorlog verloren had……hij viel stomdronken van de wachttoren. Ik houd van een goede en confronterende grap, maar hier kreeg zelfs ik het schaamrood op de kaken van en ben (met een slap excuus) de kamer ontvlucht. Over the top, zullen we maar zeggen (pun intended).

Tegelijkertijd zitten nog veel Duitsers vast in hun gewoonten. Handen schudden kan een belevenis voor de neutrale toeschouwer zijn, maar ik heb eens op zachte maar doordringende wijze aan een bezoeker uit Zuid-Duitsland moeten uitleggen, dat tegelijkertijd hakken klakken en naar voren knikken in Nederland (in ieder geval) bepaalde associaties oproept en niet voor herhaling vatbaar was bij mijn Nederlandse relaties.

Ooit hoorde ik een verhaal over Duitse inkopers van TV-series. Zij waren uitgenodigd bij de BBC en werden in een zaaltje gezet om een aflevering te zien van ‘Allo ‘Allo! U weet wel, die hilarische serie waarin zowel de Duitse bezetter als het Franse verzet volkomen belachelijk gemaakt wordt. De heren lagen dubbel van het lachen, maar helaas….men verwachtte dat het Duitse publiek de humor niet zou begrijpen. In alle eerlijkheid zie ik ook niet goed in hoe de vele taalgrapjes en cynische humor overgebracht kunnen worden in de Duitse taal, maar het is veelzeggend hoe het Duitse kijkpubliek met fluwelen handschoentjes aangepakt wordt, zodra de oorlog (in welke vorm dan ook) ter sprake komt. Don’t mention the war! Je vraagt je af wat de reacties zouden zijn geweest op die éné aflevering van Fawlty Towers?

Uit persoonlijke ervaring weet ik dus dat Duitsers ‘enig sinds’ chauvinistisch en hiërarchisch zijn. Niet dat ik me daar iets van aantrok, want niets is leuker dan Herr Professor Doctor bij zijn voornaam aan te spreken en dan het verbouwereerde gezicht te aanschouwen.

Toen in 2001 die Prinzen een single uitbrachten en deze gewoonten onder de loep legden, werd dit niet in dank afgenomen. Zijzelf noemden het een controversiële beschrijving van de staat van hun vaderland; satire (dus). Politici noemden het puberaal gestamel, maar vergaten in de spiegel te kijken. Natuurlijk beseften die Prinzen dat de meeste Duitsers niet zomaar een nieuwe oorlog in zouden marcheren, maar zij richtten zich op de dagelijkse agressie, het bijtende gebrek aan humor en zelfspot én de intolerantie.

Wir sind die freundlichsten Kunden auf dieser Welt
Wir sind bescheiden – wir haben Geld
Die Allerbesten in jedem Sport

Es bilden sich viele was auf Deutschland ein,
Und mancher findet es geil, ein Arschloch zu sein
Es gibt manchen, der sich gern über ‘Kanaken’ beschwert,
Und zum Ficken jedes Jahr nach Thailand fährt

Wir lieben unsere Autos mehr als unsere Frau’n
Den deutschen Autos können wir vertrau’n
Gott hat die Erde nur einmal geküsst
Genau an dieser Stelle, wo jetzt Deutschland ist

Wir sind besonders gut im Auf-die-Fresse-hau’n
Auch im Feuer legen kann man uns vertrau’n
Wir steh’n auf Ordnung und Sauberkeit
Wir sind jederzeit für ‘nen Krieg bereit

Schwein, Schwein…

Die Prinzen schreven een protestlied tegen de bekrompenheid van hun landgenoten, maar ze werden niet begrepen. Met name in Zuid Duitsland werden de heren uitgekotst; hetzelfde lot dat de punkband die Toten Hosen ook kregen toen zij in 2000 met hun (anti) Bayern München lied kwamen (hier).

Overigens ontving ik altijd een botte weigering en afkeurende blikken, wanneer ik (een tikje recalcitrant) op een bedrijfsfeestje in München om deze plaat verzocht. Humor, meneer…maar dan om stilletjes in jezelf te lachen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.