Brian May kennen we allemaal als gitarist van Queen. Dat hij ook kan zingen, werd duidelijk bij het grote publiek toen hij in 1992 de hit Too Much Love Will Kill You scoorde. De rockballad komt van zijn eerste soloalbum Back To The Light, waar ook onontdekte pareltjes op te vinden zijn. Eén daarvan is Resurrection.

Van het einde van de jaren ’80 tot begin jaren ‘90 bevond het leven van May zich in een neerwaartse spiraal. Eerst scheidde hij in 1988 van zijn eerste vrouw Chrissie Mullen en mocht hij zijn kinderen lange tijd niet zien, drie jaar later overleden in korte tijd zowel zijn vader als Queen-frontman Freddie Mercury. De gitarist belandde in een diepe depressie en overwoog uit het leven te stappen.

Het schrijven en componeren van nummers voor wat zijn eerste soloalbum zou worden werkte therapeutisch voor May. Resurrection gaat over het terugkeren van hoop en optimisme in zijn leven na een zware periode van rouw en eenzaamheid. Inmiddels had hij een stabiele relatie met zijn tweede vrouw Anita Dobson, met wie hij in 2000 trouwde. Daarnaast gloorde er weer hoop op muzikaal vlak: May kon voor het eerst sinds jaren weer gaan toeren, ditmaal als soloartiest.

Ook Resurrection werd meerdere malen live gespeeld, met als hoogtepunt een optreden in Londen in 1993. Net als op de studioversie brengt May zijn kwaliteiten duidelijk naar voren met zowel gepassioneerde zang als een aantal heerlijke gitaarsolo’s op de Red Special. Live plakt drummer Cozy Powell er nog eens een ruim vier minuten durende drumsolo aan vast die doet denken aan Led Zeppelin-drummer John Bonham. Na een gedeelte van Queen-topper Bohemian Rhapsody wordt Resurrection afgesloten met een vlijmscherpe gitaarsolo en reprise.

Resurrection heeft het grote publiek nooit bereikt, omdat het nummer alleen in het Verenigd Koninkrijk als single werd uitgegeven, waardoor het in Nederland onontdekt bleef. Daarnaast stond het in de schaduw van Too Much Love Will Kill You. Dat doet echter niets af aan de passie, de emotie en het vlijmscherpe gitaarspel dat van Resurrection een onbekend maar heerlijk staaltje pure, oprechte hardrock maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.