Sommige ondergewaardeerde pareltjes zijn niet helemaal origineel, maar blijven prachtig. Zo ook Dazed And Confused, een topper van het titelloze debuutalbum van Led Zeppelin. Is het schaamteloos plagiaat of een fantastisch topnummer?

In 1967 bracht de Amerikaanse folkzanger Jake Holmes de single Dazed And Confused uit. Toen Holmes in het voorprogramma van Led Zeppelin-voorloper The Yardbirds zijn nummer ten gehore bracht, inspireerde hij gitarist Jimmy Page, die een eigen versie schreef met andere tekst en een deels aangepaste compositie. Op het eerste LedZep-album is echter opnieuw een aangepaste versie te horen, met een andere tekst die deels is geschreven door zanger Robert Plant. De invloeden van Holmes zijn echter nog steeds duidelijk te horen.

Holmes besloot om Page in 2010 aan te klagen voor plagiaat. De rechter deed echter nooit uitspraak, omdat beide partijen besloten een schikking te treffen. Op de heruitgave van zowel het album als een liveplaat werd Page als auteur genoemd, maar werd vermeld dat hij geïnspireerd werd door Holmes.

Het is niet de eerste keer dat Led Zeppelin in verband wordt gebracht met plagiaat. Ook hits als Whole Lotta Love en Stairway To Heaven lijken elementen van eerdere nummers van andere artiesten en bands te bevatten.  Het gaat echter te ver om de legendarische hardrockband weg te zetten als dieven. Page en zijn mannen haalden inspiratie uit deze nummers en namen elementen over, maar voegden er met unieke kwaliteiten en ideeën iets aan toe. Het was echter verstandiger geweest om Holmes vanaf het begin credits te geven voor zijn werk.

Maar zoals bij wel meer nummers is de bewerking van Led Zeppelin beter dan het origineel. De sterke stem van Plant, de snerpende gitaarsolo’s van Page en de snelheidswisselingen voegen meer emotie en kwaliteit toe aan de fan favourite dan het werk van Holmes. Al met al is dit nummer ruim zes minuten genot van zowel instrumentale solo’s als heerlijke zang. Live heeft de band zelfs zo met het nummer geëxperimenteerd, dat er soms wel vijftien tot dertig minuten van gitaarsolo’s te genieten valt.

Bij mensen die geen fan zijn van Led Zeppelin, is Dazed And Confused echter niet bekend. Deze kraker is simpelweg nooit op single is uitgebracht en bereikte daardoor nooit het grote publiek. En dat terwijl het zeker niet minder is dan wereldhit Stairway To Heaven.

https://www.youtube.com/watch?v=ehwSEVbBZl4

 

2 comments

  1. Led Zeppelin heeft geen één single uitgebracht. Ze hebben miljoenen albums verkocht daardoor. De live versie van dit nummer op de dvd The Song Remains The Same is ook geweldig. Die gaat richting een half uur en we zien een Jimmy Page die z’n gitaar staat te bewerken met een strijkstok. Onder invloed van van alles en nog wat. Die dvd geeft trouwens een goed beeld van Led Zeppelin, echt een aanrader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.