De keuzelijst van de Snob 2000 staat vol met ondergewaardeerde liedjes. In de serie Snobroep krijgen muziekliefhebbers de kans om hun favoriet te verdedigen – en misschien wat stemmen te ronselen. Vandaag verzorgt Tricky Dicky de aftrap.

Ik heb vele favorieten in de Snob 2000, dus één lied uitkiezen is onmogelijk. Daarom heb ik maar gekozen voor een ondergewaardeerde band met een ondergewaardeerd lied, dat zonder steun nooit de lijst zal halen. Laat staan gedraaid gaat worden.

Het openingsnummer van hun debuutelpee uit 1970 is een rockklassieker, maar wordt nooit in het rijtje van Stairway To Heaven, Paranoid en Child In Time genoemd, terwijl de band begin ‘jaren zeventig’ tot de absolute top behoorde. In Nederland kennen we hen van hun enige hit Easy Livin’; een prima lied, maar niet echt representatief voor het repertoire, dat uit een mix van heavy metal en progressieve rock bestond.

De naam Uriah Heep komt uit het boek David Copperfield van Charles Dickens; het is een fictief persoon bekend om zijn kruiperige nederigheid en onoprechtheid. Dit karakter is terug te vinden in de titel van de elpee: Very ‘Eavy, Very ‘Umble.

Gypsy werd in 1969 gecomponeerd en geoefend, terwijl Deep Purple in de naburige studio bezig was; de herrie moet fenomenaal geweest zijn. Het lied gaat over een jongeman die verliefd wordt op de dochter van een zigeunerleider. Pappa is niet gecharmeerd van de aandacht voor zijn dochter en legt de zweep over de rug van de verliefde knaap. En de boodschap nooit meer terug te komen.

Normaal gesproken was er een (verplichte) gitaarsolo in een rocksong, maar Uriah Heep verving dit door een orgelsolo, waardoor het een ‘drive’ heeft. Alsof er een trein langs je heen dendert.

Laten we een afspraak maken……het lied hoeft niet op #1, maar moet wel in de lijst. Wie helpt?

2 comments

  1. Ik hoorde Gypsy de eerste keer toen ik in 1973 de single Easy Livin’ kocht. Het stond namelijk (in volle lengte) op de b-kant. Niet veel later schafte ik de roemruchte zwarte live dubbel-lp aan. Tears In My Eyes is hiervan mijn geheime favoriet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.