De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze non-hitlijst en wordt samengesteld door muzikanten. Liedjes die in hun oren nog steeds ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken is er een nieuwe bijdrage.

‘Cool’ waren de eerste woorden van Jasper Hesselink, zanger van de in Amerika gevestigde band No Man’s Valley, toen Ondergewaardeerde Liedjes hem vroeg een nummer aan te dragen. Zo’n reactie horen we natuurlijk graag. Nu is No Man’s Valley geen onbekende; de band won de dierenliedjes-battle met Black Sheep en had in juni nog een nummer 1-notering in de Indie Chart met het fantastische Love Or Axe Murder. Paradiso lag dit jaar nog aan hun voeten en hun nieuwe LP/CD komt begin 2016 uit.

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Jasper Hesselink (No Man’s Valley) : All Them Witches – The Death Of Coyote Woman (2014)

Laat ik beginnen met de taakomschrijving van vandaag: ‘een gast-samensteller heeft de eenvoudige taak om een nummer te kiezen uit een decennium naar keuze’. Eenvoudig?! Een nummer uit een decennium naar keuze?! Wow. OK. Maar goed, het leven bestaat uit keuzes maken en hoewel er meerdere bands en liedjes door mijn hoofd schieten, is er op dit moment eigenlijk maar één band waarop –  wat mij betreft – het predicaat ‘ondergewaardeerd’ het meest van toepassing is en dat is All Them Witches uit het diepe Zuiden van de Verenigde Staten.

Deze voor de meeste Nederlanders waarschijnlijk nog volstrekt onbekende band is in de V.S. al een tijdje actief, en bracht twee albums uit waarvan de laatste Lightning At The Door echt een onontgonnen meesterwerk is. Ik kies voor het nummer The Death Of Coyote Woman, maar ik had net zo goed één van de andere tracks kunnen kiezen, want ze zijn allemaal geweldig.

Wat je gaat horen is een type heavy psychedelische blues rock met orgel, dat ik met mijn eigen band No Man’s Valley ook tracht te maken; alleen is All Them Witches broeieriger, zwaarder en spannender. In deze muziek ligt een diepe verbondenheid met de streek en zijn geschiedenis. Je hoort links naar Native Americans, de Deep South en een soort duistere laid-back sfeer die ik nog niet eerder in deze combinatie hoorde. Alsof de Black Keys de Doors spelen over de versterkers van Kyuss, maar dan in het warmvochtige Zuiden in plaats van in de woestijn. Eind dit jaar komt hun nieuwe plaat Dying Surfer Meets His Maker uit op een wat groter label, en kunnen we hopelijk binnenkort ook hier genieten van de live shows van deze geweldige band.

Uit de periode na 2010 gooi ik Frank Ocean – Bad Religion eruit, sorry Frank!

 

Periode

Artiest en Titel

Release

jaar

Aantal weken genoteerd

<70’s

The Miracles – The Track Of My Tears

1965

16

Jimi Hendrix Experience – Red House

1966

16

Stevie Wonder – I Was Made To Love Her

1967

16

Fairport Convention – Who Knows Where The Time Goes

1969

2

James Brown – Mother Popcorn

1969

16

70’s

Joni Mitchell – A Case Of You

1971

16

Genesis – Supper’s Ready

1972

16

Nick Drake – From The Morning

1972

16

David Bowie – Wild Is The Wind

1976

16

Chris Bell – I Am The Cosmos

1978

10

80’s

Tuxedomoon – In A Matter Of Speaking

1985

16

Waterboys – Medicine Bow

1985

16

Prince – Condition Of The Hearth

1985

16

Mano Negra – Mala Vida

1989

16

Tin Machine – Under The God

1989

16

90’s

The La’s – There She Goes

1990

8

dEUS – Mute

1994

16

Bjørk – Hyper-ballad

1995

14

Jeff Buckley – Everybody Where Wants You

1998

16

Tommy Castro – Lucky In Love

1999

6

0’s

The Prayer Boat – Dead Flowers

2001

16

Paul McCartney – Jenny Wren

2005

4

Ron Sexsmith – Reason For Our Love

2006

16

LCD Soundsystem – Us Vs Them

2008

16

Elbow – Weather To Fly

2008

16

>10’s

Sarah Siskind – Yellow And Blue

2011

16

Sukilove – Somehow Someday

2012

16

Woodkid – Run Boy Run

2012

16

Sir Yes Sir – Smiling

2013

16

All Them Witches – The Death Of Coyote Woman

2014

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.