De ‘Ondergewaardeerde 30’ is onze eigen non-hitlijst met liedjes, die het aller-, allermeest ondergewaardeerd zijn.
Elke twee weken draagt een gastschrijver een nieuw lied aan.

Het is weer de hoogste tijd om een kakelvers liedje aan de Ondergewaardeerde 30 lijst toe te voegen. Vandaag hebben we een hele toffe muzikant bereid gevonden om zijn meest ondergewaardeerde liedje aller tijden met ons te delen! Hij speelde als bassist onder andere bij de te gekke band My Baby. Als bassist van Jett Rebel heeft hij al op: North Sea Jazz, Lowlands en Pinkpop gestaan, waar hij zelfs het podium deelde met funk bas-meester Larry Graham. Dames en heren Xander Vrienten!

Het meest Ondergewaardeerde liedje aller tijden volgens Xander Vrienten: Paul McCartney – Jenny Wren (2005)

Vergeten liedjes. Een moeilijke opdracht, het zijn er zoveel. Niet alleen veel liedjes worden überhaupt niet opgemerkt, zelfs de groten der aarde schrijven vaak te veel om het bij te houden. Ik heb gekozen voor een nummer van Sir Paul. Niet de minst bekende artiest lijkt me zo, maar wel een redelijk onbekende song van hem: Jenny Wren.

Paul McCartney wordt vaak geroemd om z’n Bachiaanse melodieën, baspartijen en midden arrangementen. Neem een nummer als ‘Blackbird‘, de manier waarop hij de melodie en akkoorden over laat gaan, komt uit de school van de oude Duitser. Waarom – en hoe – is moeilijk uit te leggen, maar mijn muzikanten hart gaat er in ieder geval sneller van kloppen! Ik ben altijd op een soort zoektocht om in popmuziek de functionaliteit en diepgang van klassieke muziek terug te horen. Om het “to the point” te laten klinken en ondertussen catchy. Er zijn bepaalde “trucjes” die Bach laat terug komen. Bijvoorbeeld functies van akkoorden veranderen. Sec gezegd; Majeur Mineur maken, maar wel in dezelfde toonaard blijven. Zo ook hier. Ik ben er verslaafd aan en luister dit nummer minstens 1 keer per week. Het liedje is zo mogelijk nog mooier dan ‘Blackbird’ en in ieder geval minder bekend.

Dan nog een nummer weghalen uit de lijst. Dat is wellicht nog moeilijker, want je doet altijd mensen en smaken te kort. Dus dan maar puur op eigen smaak: Guided By Voices – Useless Inventions eruit en Jenny Wren erin!

70’s

Joni Mitchell – A Case Of You

1971

12

Genesis – Supper’s Ready

1972

12

Nick Drake – From The Morning

1972

12

David Bowie – Wild Is The Wind

1976

12

Chris Bell – I Am The Cosmos

1978

6

80’s

Tuxedomoon – In A Matter Of Speaking

1985

12

Waterboys – Medicine Bow

1985

12

Prince – Condition Of The Hearth

1985

12

Mano Negra – Mala Vida

1989

12

Tin Machine – Under The God

1989

12

90’s

The La’s – There She Goes

1990

4

DeUS – Mute

1994

12

Bjork – Hyper-ballad

1995

10

Jeff Buckley – Everybody Where Wants You

1998

12

Tommy Castro – Lucky In Love

1999

2

0’s

The Prayer Boat – Dead Flowers

2001

12

Paul McCartneyJenny Wren

2005

0

Ron Sexsmith – Reason For Our Love

2006

12

LCD Soundsystem – Us Vs Them

2008

12

Elbow – Weather To Fly

2008

12

>10’s

Sarah Siskind – Yellow And Blue

2011

12

Frank Ocean – Bad Religion

2012

12

Sukilove – Somehow Someday

2012

12

Woodkid – Run Boy Run

2012

12

Sir Yes Sir – Smiling

2013

12

Foto Paul McCartney door: Caleidos (via Flickr.com)

One comment

  1. Waanzinnig goed nummer inderdaad! Fijn hem eens onder de aandacht te brengen. Zwaar onderschat nummer van een eveneens serieus onderschat album. Mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.