Deze gastblog is van de hand van Joyce den Brinker.

Rododendrongloria. In eerste instantie denk je dan niet aan muziek, maar aan een enthousiaste hovenier die zijn in bloei staande Rododendron bejubelt, maar
Rododendrongloria is één van de vele cd’s van de hand van singer-songwriter Sido Martens. Zijn liedjes worden niet alleen ondergewaardeerd, maar categorisch genegeerd door de Nederlandse radiozenders.

Ik betreur dat intens, omdat deze zanger/dichter/muzikant en liedjesschrijver – en ooit gitarist en zanger bij de groep Fungus (bekend van de hit ‘Kaap’ren Varen‘) – ernstig tekort wordt gedaan.

Sido’s teksten stemmen tot nadenken en zijn niet altijd even makkelijk en voor de hand liggend, waarmee hij zich dan wèl succesvol weet te onderscheiden van vele andere liedjesschrijvers. De laatste jaren kende Sido een hoge productiviteit en wist middels crowdfunding steeds nipt de financiering van een cd rond te krijgen.

De cd Rododendrongloria bestaat uit 15 nieuwe nummers die in een fraai boekje met alle teksten, foto’s en andere gegevens verpakt zijn. ‘Zeezeer’ is een nummer dat ik graag draai. De tekst melancholisch en je kunt er van alles bij bedenken, omdat de verrassende muziek met tere gitaarklanken je zo intens diep raakt.

De erosie van emotie noemt Sido zijn liedjes. Afkalving van solidariteit of van de valse moraal rond wat rechtvaardig is.

Deze uren kromt de zee haar rug
berijdt de storm de vloed
tussen brekers, flarden vlokkend schuim
verliest ze alle moed
nu ze wijdbeens in de golven staat
en haar kreet smoort in de wind
want vannacht verdronk haar lieveling
het lichaam dat ze vindt

knielt ze bij zijn lijf zo koud en bleek
en streelt zijn zoute huid
pakt zijn hand en laat niet meer los
als weer de stormklok luidt
en de stroming in beweging komt
en wegtrekt van de kust
wijkt het zand en luwt de wind
en vindt hun liefde rust

Lekker weg in eigen land. Ondergewaardeerde Liedjes trekt het in juli en augustus iets breder, want we zoeken naar onbekende pareltjes in de Nederlandse taal. Niet in een battle, maar door zonovergoten individuele verhaaltjes. We willen bewijzen (zien) dat er wel degelijk goede rock, gevoelige ballads en muziek van internationale klasse in onze prachtige taal geschreven kan worden.

Volg de Hollandse Zomer ook op Spotify:

De volgende liedjes staan helaas niet op Spotify:
Splitsing – Wind En Zeilen
R.K. Veulpoepers B.V. – Den Egelantier

Carrera & Shaver Girl – Het Rock & Roll Gevoel
Dierenpark – Poppiedool
The Clungels – Dat Had Ik Nog Nooit Gedaan
Robert Long – Na Zijn Dood
Toontje Lager – Contactrock
Koot & Bie – Dat Is De Blues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.