De 89-jarige Riley B. King stond al jaren in de wachtkamer voor een enkeltje omhoog. 1 mei informeerde hij zijn fans dat hij hospice zorg kreeg in zijn huis in Las Vegas; deze palliatieve zorg wordt uitsluitend gegeven wanneer de levensverwachting korter dan drie maanden is. In diezelfde week leek hij een kleine hartaanval gehad te hebben, waarbij de politie er aan te pas moest komen om hem naar het ziekenhuis vervoerd te krijgen; hij werd na onderzoek weer ontslagen. Tegelijkertijd was de familie in hevige strijd verwikkeld met de door de rechter aangewezen bewindvoerder, die beticht wordt van gebrekkige zorg en het weghouden van familie en vrienden (zoals onder andere Eric Clapton). Natuurlijk kwam de geldfactor ook weer om de hoek kijken, want zijn vele miljoenen schijnen als sneeuw voor de zon verdwenen te zijn. Of King het allemaal nog bewust meegemaakt heeft is de vraag.

King heeft in 2008 zijn laatste album gemaakt (One Kind Favor), maar bleef tot 2014 regelmatig optreden. In 2010 zong hij een duet met zijn (elf jaar jongere) vriend Buddy Guy op zijn album Living Proof. Stay Around a Little Longer ging over vriendschap en verlies in de nadagen van hun grote carrières.

So many good friends I’ve lost along the way
I know I’ll meet ’em again on some uncloudy day
Until then there’s more songs to be sung
We’ve come a long way but we’re a long way from being done

Blues Boy King wordt in het algemeen beschouwd als de beste bluesartiest aller tijden. In 1957 bracht hij zijn eerste album uit; het totaal aan studioalbums is blijven steken op 45. Hij is opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame, natuurlijk de Blues Hall of Fame en hij heeft maar liefst 17 Grammy Awards ontvangen. Maar ook in zijn persoonlijke leven heeft hij een paar prijzen: 15 kinderen en 50 kleinkinderen!

BB King live

King speelde vooral op Gibson-gitaren, die hij steevast Lucille noemde. Tijdens een optreden in 1949 kwamen twee mannen in gevecht over een vrouw en daarbij stootten zij een brandend petroleumvat om. De joint kwam in brand te staan en iedereen vluchtte naar buiten. Ook King, tot hij zich realiseerde dat zijn gitaar nog binnen was. Met gevaar voor eigen leven ging hij terug, en sindsdien dragen de gitaren de naam Lucille, de naam van het lijdende voorwerp in het gevecht.

Ergo, er was geen andere keuze dan te kiezen voor het lied waarin hij zijn six-string dame bejubelt.

The sound that you’re listenin’ to
Is from my guitar that’s named Lucille
I’m very crazy about Lucille
Lucille took me from the plantation
Or you might say brought me fame

https://www.youtube.com/watch?v=SEJJceVfx4k

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.