Zo’n lijst met 2000 liedjes is best leuk natuurlijk, maar het is nog leuker om de lijst te analyseren. Zo kun je uit zo’n lijst bepaalde trends halen, maar ook gewoon leuke feitjes erbij zoeken.

The Smiths

Een van de populairste bands in de lijst is toch wel The Smiths, met 6 vermeldingen in de lijst (How Soon Is Now? op 4, Bigmouth Strikes Again op 9, This Charming Man op 25, Panic op 249, Please Please Please Let Me Get What I Want op 475, Ask op 824). Vorig jaar hadden The Smiths maar 1 vermelding in de top 25 (How Soon Is Now? op 3), dit jaar zijn dat er 3.

Gitaren!

Liefhebbers van gitaren hebben duidelijk een grotere stempel weten te drukken op de bovenkant van de lijst. AC/DC is de op 1 na grootste stijger in de lijst (de eerder genoemde This Charming Man van The Smiths stijgt van 1851 naar 25), Let There Be Rock stijgt van 1797 naar nummer 11. De hoogste nieuwe binnenkomer is van Slayer. Op 13 komt Raining Blood nieuw binnen.

It’s a man’s world

We horen het vaker: veel gitaren, erg blank en… veel mannen! We kregen een reactie van iemand die het heeft berekend: ongeveer 12,5 procent van de liedjes uit de Snob 2000 heeft een vrouw als (lead)zanger. Wie geven we de schuld? De samenstellers van de keuzelijst, de muziekindustrie, de maatschappij, toch de dames zelf? We zijn er nog niet helemaal uit.

Twee opeenvolgende plekken

Er zijn maar twee bands die twee plekken direct na elkaar weten te bezetten. Arctic Monkeys hebben zowel 26 (Where The Sun Goes Down) als nummer 27 (505) in bezit. Marillion heeft 530 (Lavender) en 531 (Sugar Mice) te pakken.

AAAAAAAA

Het lijkt duidelijk dat mensen de stemlijst invullen door de lijst op alfabetische volgorde door te lopen. Het viel Eric van den Kieboom namelijk op dat er in de top 30 van de lijst maar liefst 12 artiesten met de letter A beginnen. Toch is ook wel te concluderen dat mensen hun favoriete nummers opzoeken, want in de top 30 zijn ook artiesten met de P (Pixies), R (Radiohead) en zelfs U (U2) te vinden.

Het leven is hard en dan ga je dood

De timing van het overlijden van Luc de Vos heeft een stempel weten te drukken op de lijst. Mia stond vorig jaar op 205 en staat dit jaar op 16. Soms Vraagt Een Mens Zich Af heeft zichzelf omhoog gewerkt vanaf positie 1268 naar positie 920.

Het effect van de snobroep

Tijdens de stemperiode hebben veel bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes een snobroep geplaatst om hun favoriete nummers een extra boost te geven. Laten we eens kijken wat voor effect dit heeft gehad op de lijst:

Pixies – Bone Machine

De eerste snobroep dit jaar was van Henk Visser van Kroese in Arnhem. Bone Machine van Pixies moest volgens hem zeker in de lijst. Vorig jaar stond dit nummer nog niet in de lijst, maar dit jaar wel. Bone Machine komt op plek 603 nieuw binnen in de lijst. Een succesvolle snobroep dus.

The Posies – Dream All Day

Maarten van Hooft, die tijdens het snob2000-café de speciale snobquiz presenteerde, schreef een oproep voor Dream All Day van The Posies. En met succes: het nummer steeg van 1020 vorig jaar naar 807 dit jaar.

Lorrainville – This Old Town

Het was geen verrassing dat Stefan Koopmanschap een nummer van Lorrainville koos voor zijn snobroep. This Old Town stond vorig jaar nog op 1717, en volgens Stefan kon dat hoger. En dat had effect. Dit jaar staat het nummer op 1490.

Gorki – Mia

Henk Tijdink pakte de dood van Luc de Vos meteen aan om een snobroep te schrijven over de Gorki-klassieker Mia. Zoals al eerder vermeld had de dood van Luc de Vos en deze snobroep effect: Mia steeg van 205 naar 16.

Prodigal Sons – And Again

Erik van den Kieboom schreef een snobroep voor Prodigal Sons. Vorig jaar stond alleen And Again op 861 en volgens Eric kon dat hoger. Helaas heeft zijn snobroep niet het juiste effect gehad: And Again is dit jaar verdwenen uit de lijst.

The National – Fake Empire

The National stond vorig jaar al vrij hoog met Fake Empire. Maar nummber 60 was nog niet hoog genoeg voor Frans Kraaikamp. En dus kwam er een snobroep. En een succesvolle! Fake Empire steeg de top 10 in, waar het nu positie 7 heeft gepakt.

Red Hot Chili Peppers – Give It Away

Freek Janssen schreef een snobroep voor Give It Away van de Red Hot Chili Peppers. Helaas had de snobroep niet het gewenste effect: Give It Away stond vorig jaar op 185, en zakte dit jaar naar 230.

Sly & the Family Stone – If You Want Me To Stay

Wel succesvol was de snobroep van Martijn Vet. Hij schreef over If You Want Me To Stay van Sly & The Family Stone, en het nummer steeg van 1004 vorig jaar naar 580 dit jaar.

Buggles – Lenny

Lenny van The Buggles stond vorig jaar op 1657. Te laag, vond Werner Schlosser, en dus schreef hij een snobroep. En die had effect, want dit jaar staat Lenny op 1471.

Arcade Fire – Rebellion (Lies)

De oproep van Marèse Peters tot rebellie kan niet anders dan het grootste succes van de snobroepen genoemd worden. Haar snobroep om Rebellion (Lies) omhoog te stemmen resulteerde in de nummer 1 positie!

Live – White, Discussion

Sommigen bloggers deden meer dan 1 snobroep. Zo deed Stefan Koopmanschap ook voor de nummer 2 en 3 van zijn stemlijst een snobroep. Zijn nummer 2: White, Discussion van Live. Ook deze snobroep leverde wat op: White, Discussion steeg van 1923 naar 1127 in de lijst van 2014.

Roger Waters – Amused To Death

Dimitri Lambermont had een bijzondere keuze voor zijn snobroep. Een track van 9 minuten van een conceptalbum. Amused To Death stond vorig jaar ook al in de lijst, en wel op plek 670. Helaas had de snobroep van Dimitri geen nut. Dit jaar stond het nummer op plek 968.

Ice Cube – It Was A Good Day

Een aantal stijlen zijn vrij slecht vertegenwoordigd in de Snob2000 en hiphop is daar zeker ook één van. Rard Spätjens zag daarin een aanleiding om een snobroep te schrijven voor Ice Cube. It Was A Good Day stond vorig jaar op 510, dus die zou best wat hoger kunnen. Helaas had het weinig effect: Ice Cube is helaas verdwenen uit de lijst van 2014.

The God Machine & Sophia

Blogger Marjolein van Elteren kon niet kiezen en schreef daarom een snobroep over 3 liedjes. Hoewel ook nog van verschillende bands was er een rode draad: Robin Propper-Sheppard was actieve in beide bands. She Said van The God Machine steeg, van 1674 naar 1536. The Hunter van The God Machine stond vorig jaar nog niet in de lijst, maar kwam meteen nieuw binnen in de top 1000: 969. Helaas was er minder succes voor Something van Sophia. Deze kwam niet in de lijst.

Boards of Canada – Roygbiv

De nummer 3 van de keuzelijst van Stefan Koopmanschap is electronica, een ondergerepresenteerde stijl in de Snob2000. Roygbiv van Boards of Canada is het onderwerp van de derde snobroep van Stefan. Met succes, Roygbiv is een nieuwe binnenkomer op 933.

Emmett Tinley – My Life

In zijn Snobroep voor My Life van Emmett Tinley twijfelt Henk Tijdink of het nummer de Snob2000 gaat halen. Helaas was de twijfel terecht: Het nummer heeft de lijst niet gehaald.

Bill Fay – Thank You Lord

De laatste snobroep van dit jaar was voor Frans Kraaikamp. Hij schreef een pleidooi voor Thank You Lord van Bill Fay. Helaas, het nummer haalde de Snob 2000 niet. Wel 2 andere liedjes van Bill Fay overigens (Be At Peace With Yourself op 1009 en Never Ending Happening op 1460, beide zakkers).

2 comments

  1. Nog een leuk, maar verder totaal nutteloos feitje:
    Het album High Violet van The National is het succesvolste album in de lijst. Maar liefst 6 (van de 11) nummers van dat album hebben een plekje veroverd in de Snob 2000. Dat zijn achtereenvolgens Bloodbuzz Ohio (#70), England (#256), Afraid Of Everyone (#399), Sorrow (#566), Terrible Love (#668) en Runaway (#1168).

  2. Leuke lijst, al voert ook hier de blankemannenrock duidelijk de boventoon, vooral bovenin. Ook staan er veel artiesten in die met andere vergelijkbare nummers ook in de top 2000 voorkomen, waardoor ook hier niet echt het verschil wordt gemaakt. Maar wat verderop in de lijst zijn ‘alternatievere’ genres zoals bijv. electronic en hiphop wel goed vertegenwoordigd, waardoor het duidelijk een veelzijdigere en interessantere lijst is geworden dan de top 2000. Hulde daarvoor!

    Wat betreft de artiesten met A: hierin speelt het op alfabetische volgorde de lijst doornemen zeker mee, maar misschien nog belangrijker is de puntentelling. I.t.t. de top 2000 is de volgorde van je lijstje van belang: je nummer 1 krijgt meer punten dan je nummer 10. Als je dit niet weet, kan je geneigd zijn je lijstje op alfabetische volgorde in te vullen ipv op volgorde van voorkeur. Dit is uiteraard in het voordeel van de artiesten voorin het alfabet.

    Zelf heb ik mijn lijstje ook op alfabetische volgorde ingevuld; pas later zag ik in een reactie op een artikel dat de volgorde van belang was. Ook in lijstjes van andere stemmers heb ik dit misverstand teruggezien. Misschien is het een idee om de puntentelling de volgende keer wat explicieter te vermelden bij het stemformulier?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.