Zelfs in de lijst der lijsten (de Snob 2000 voor alle duidelijkheid) is hip-hop een ondergeschoven kindje. Tuurlijk, de Beasties komen in de top 10 voor, maar Sabotage reken ik voor het gemak even tot de prachtige categorie ‘pokkenherie’.

Nee, de laid-back westcoast sound laat even op zich wachten. Pas op nummer 149 komt de laid-back Amsterdam– West sound van de Jeugd de lijst binnen. Maar op 510 zien we ‘m staan: Ice Cube. Ooit Original Gangster, nu acteur in slechte comedy’s.

Back in tha day haalde hij zijn inspiratie uit z’n dagelijkse leven en dat leven speelde zich af op straat. De straten van South Central, Los Angeles. Het leven daar was geen pretje: Bloods, Crips en schietgrage politieagenten maakten daar de dienst uit. Daar mocht je als zwarte burger blij zijn als je de dag zonder kleerscheuren doorkwam.

Op een sample van de Isley Brothers vertelt Ice over zijn dag en voor de liefhebber is het geen slechte dag: Wat basketballen, beetje drinken, een jointje en de dag eindigen bij dame die je een ‘top gun’ noemt. A good day.

De hele plaat heeft gewoon een heel relaxte, feel good vibe en die verdient een hogere plek. Het is Ice Cube’s finest hour en een heerlijke hip-hop plaat. In de top 100 met die shit!

Overigens is een blogger op zoek gegaan naar de datum van deze Good Day. Deze Columbo komt op 20 januari 1992. Check deze link.

Oh, het nummer duurt precies 4 minuut 20. 4:20, Amerikaanse slang voor neerlands grootste toeristenattractie: cannabis.

Toeval, toch?

 

De keuzelijst van de Snob 2000 staat vol met ondergewaardeerde liedjes. In de serie Snobroep krijgen muziekliefhebbers de kans om hun favoriet te verdedigen – en misschien wat stemmen te ronselen. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.