De muzieksnobs van Ondergewaardeerde Liedjes hebben meer dan 7.000 liedjes verzameld, die je niet of zelden op de radio hoort maar eigenlijk veel meer aandacht verdienen. Alternatieve tracks, maar ook vergeten hits die uiteindelijk de Snob 2000 moeten vormen.

Kies jouw tien favoriete liedjes uit de lijst. Mis je iets? Je hebt vijf vrije keuzes. Vanaf dit jaar kun je je lijst delen op Facebook en Twitter!

Stem nu!

Logo Snob 2000

24 comments

 1. Echt heel nice dat jullie hiermee doorgaan. De lijst is ook goed, ik heb in mijn lijst van 13 met pijn nummers weg moeten laten waarvan ik dat nooit zou verwachten. Er viel me echter 1 ding op. Er staan redelijk wat nummers van Radiohead in de keuzelijst, maar niet Idioteque en Videotape, toch ongeveer de eerste nummers van Radiohead die je in zo’n keuzelijst zou verwachten, en dan met name Idioteque.

  1. We hebben het onszelf moeilijk gemaak, Sander: we hanteren dit jaar een maximum van 8 liedjes per artiest. En inderdaad, Idioteque was een van die liedjes waar we met pijn in het hart afstand van moesten nemen… Als hij via de vrije keuzes alsnog in de lijst komt, dan nemen we hem volgend jaar mee (waarschijnlijk ten koste van 2+2=5 of 15 Step). Het blijft behelpen!

 2. Is het mogelijk om na het insturen je lijst met nummers nog aan te passen? Ik ben namelijk een pannekoek en ik heb bij zowel artiest als bij nummer elke keer een artiest én nummer ingevuld. Dus 6 vrije keuzes terwijl er maar 3 kunnen.

  1. Dat kan niet vrees ik, maar wel filteren ze er wel uit :)! De vrije keuzes moeten toch handmatig worden ingevoerd.

 3. Ik vroeg me af of de volgorde van keuzes nog iets uitmaakt voor de ‘punten’? Bij de Top 2000 krijgen alle platen 1 punt; maar hier kreeg ik na stemmen een automatische tweet met “Ik zette deze plaat op #1”. Krijgt de nummer 1 meer gewicht dan de nummer 2, enz? (Niet dat het veel uitmaakt. Het was al te moeilijk om platen te selecteren, laat staan er ook nog volgorde in aan te brengen)

  1. We geven daar een beetje meer gewicht aan. Niet veel ;).

 4. Sjongejonge, door alle keuzestress heb ik per ongeluk 1 van mijn keuzes ‘overschreven’, en nog wel wat mijn nummer 1 had moeten zijn: Steven Wilson – Drive Home. Dus wil iedereen dat even rechtzetten en die track opnemen in zijn/haar lijst! 🙂

 5. Ik had nog zoveel nummers in mijn hoofd. Volgende jaar een top 15 en 5 vrije keuzes…

 6. Beste Freek en consorten. Nu het gebruikelijke geweld van de voorgeprogrammeerde NPO Top 2000 zich weer heeft aangemeld, is het een verademing dat er ook een initiatief bestaat zoals dat van jullie!
  Maar nu ik de systematiek heb bekeken, moet ik concluderen dat ik mijn favoriete Top 10 gek genoeg ook bij jullie niet goed kwijt kan. Hoewel jullie keuzelijst al véél bevredigender is dan die van de NPO, staan mijn persoonlijke highlights er zelden in. Het voelt daardoor wat onbevredigend om, althans in 10 van de 13 gevallen, weer gebonden te zijn aan een vooraf opgebouwde database. Daarom mijn prangende vraag en tip voor de toekomst: waarom niet omdraaien en iedereen 10 ‘vrije keuzes’ laten indienen naast 3 ‘lijstkeuzes’?
  Mocht hier vooral een technische reden aan ten grondslag liggen (bewerkelijkheid van een zich opbouwende database?): geef alle enthousiaste Snob-2000-liefhebbers dan eens één jaar de mogelijkheid om hun schier onuitputtelijke voorkeuren op te geven. Ik lever met alle plezier mijn Top 25, 50 of zelfs 100 aan :-). Je zult de handen dan vast eenmalig vol hebben aan het ordenen van de aangeleverde data, maar voor het vervolg heb je dan wel een puike alternatieve collectie waar de NPO een puntje aan kan zuigen…!

  1. Goede vraag, Pier, en een terechte. Omdat we deze wel vaker krijgen, hebben we deze vraag (en andere vaak gestelde vragen) in een blogje beantwoord: http:ondergewaardeerdeliedjes.nl/2014/11/29/alles-wat-je-altijd-al-wilde-vragen-de-snob-2000-en-de-antwoorden/

   Je suggesties voor volgend jaar zijn meer dan welkom, via snob2000@gmail.com. Dank alvast!

 7. Zojuist ook gestemd (na de Top2000) op de Snob2000. Het is natuurlijk logisch dat een Top2000 vooral bestaat uit mainstream nummers, omdat het de keuze is van een groot publiek. Hoe kleiner het publiek, hoe meer inspiratie de lijst uitstraalt. De een houdt nou eenmaal niet van stevige rock, terwijl de ander intens geniet bij Anneke Gronloh (wat ik me overigens niet voor kan stellen ;)). Ook is de Top2000 natuurlijk begonnen als radio evenement om al hun trouwe luisteraars eens te bedanken en een selectie te maken van de 2000 beste nummers om zo het millennium in te gaan. Hier hoort ook een format bij, zoals elke radiozender er een heeft. Het format van radio 2 is ook niet ieders format, maar dat kan ook niet want anders zou iedereen alleen maar naar Radio 2 luisteren en zouden alle radiozenders dezelfde muziek draaien. Het grappige is dat je dus duidelijk kunt zien welke genres er vaak “ondervertegenwoordigd” (zoals mensen wel zeggen) in de Top 2000 staan, maar wat eigenlijk ook wel terecht is, omdat het ook niet in het format past. Je kunt ook niet van een bakker verlangen dat hij ook vlees moet gaan verkopen, omdat er steeds meer vleesliefhebbers bij de bakker komen. Wel kan de bakker meer sausijzenbroodjes maken om zo enigszins tegemoet te komen aan deze groep. Wat ik dan vervolgens zo leuk vind aan de Snob 2000, is dat het ook op hetzelfde neer komt en ik denk dat hoe meer mensen er stemmen, hoe logger de lijst gaat worden en hoe “minder” verrassend hij is. Je ziet dat bijvoorbeeld genres als Grunge, Alternative rock, Hardrock en Metal hier veel meer vertegenwoordigd zijn.

  Waar het dus eigenlijk op neer komt;

  Geniet vooral van de lijsten van muziek, zowel de Top als de Snob, omdat er sowieso voor ieder wat wils in staat en kun je niet wachten op dat ene nummer ? Dan heb je altijd nog Spotify ;).

  Wat ik nog wel even kwijt wil nu ik toch bezig ben;

  Waar is Paul Simon met zijn Graceland album in de keuzelijst ;)?

  1. Hoi Michel, en bedankt voor je reactie. Ik kan een heel eind meegaan in je verhaal.

   Maarrrr :)…

   Inmiddels stemmen 3,8 miljoen mensen op de Top 2000, dat is een veelvoud van hun (standaard) luisteraars. De doelgroep van de Top 2000 is veel breder dan de luisteraars van Radio 2. Dat ze hun trouwe luisteraars toch tegemoet komen door 13 liedjes van Ilse DeLange in de keuzelijst op te nemen is prima, maar veel hele toffe (en belangrijke) liedjes van met name de afgelopen tien jaar ontbreken.

   Vandaar de Snob 2000. Maar verder heb je gelijk: ieder zijn ding en iedereen moet genieten van de lijst waar hij zich het meeste bij thuisvoelt :). Verder heb je misschien nog iets aan deze blog, waarin onder meer wordt ingegaan op de vraag waarom we de Snob 2000 eigenlijk zijn begonnen: http:ondergewaardeerdeliedjes.nl/2014/11/29/alles-wat-je-altijd-al-wilde-vragen-de-snob-2000-en-de-antwoorden/

   Daar staat ook het antwoord in op de vraag ‘waarom staat mijn favoriete liedje niet in de lijst?’…

  2. Er zijn 3,8 miljoen stemmen op de Top 2000. Iedere stemmer heeft 20 nummers genomineerd. Aantal werkelijke stemmers op de Top 2000 is dus 190.000 stuks. Vorig jaar is deze discussie ook al geweest. Als je getallen publiceert,moet je ze wel op de juiste waarde schatten.

 8. Prachtig dit. Niet verwacht zo’n uitgebreide keuze te hebben, zelfs broeder Dieleman staat erin! Normaal heb ik met de top2000 geen moeite met kiezen, maar de snob2000 was echt lastig in te vullen, zoveel keuze!

 9. Leuk idee, maar als de eerste vijf liederen die je wilt uitzoeken niet in jullie keuzlijst staal, dan is de staat van ingeburgerdheid hier net zo bedroevend als bij die andere….

 10. Hallo Nancy,

  Jazeker staat The Cure er wel in. Bij de “T” in plaats van de “C”. Aandachtspuntje voor de lijst van volgend jaar! Je kan vandaag nog stemmen, voordat de stembus sluit!

 11. Vind de opzet wel oké, de top 2000 is gewoon een vreselijke lijst, echter de keuzes die je hier kan maken is ook maar redelijk beperkt. Er is zoveel goede muziek die er hier ook niet tussen staan, en ik doel dan op artiesten als bv een jason molina, lustmord, songs Ohio, condor oberst e.d.

 12. Hallo, er moet me wel iets van het hart.
  In de keuzelijst van de top 2000 is van deze Nederlandse band niets te vinden en in jullie keuzelijst evenmin dus vraag ik mij af of deze band die zo succesvol in binnen en buitenland is geweest., is vergeten. WAAR IS BZN GEBLEVEN?????

 13. Hallo iedereen. Kan er nu al gestemd worden voor de Snob 2000 editie 2019?
  Hartelijke groeten van Nico uit Gouda. 🙂

 14. Sparklehorse… een grote afwezige. Volgend jaar hoop ik heel veel van Mark Linkous te horen. Vanwege schatplicht… en omdat het zijn weerga niet kent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.