Ik hou eigenlijk helemaal niet van covers.  Niet alleen is vaak het origineel beter, maar ik zie er ook niet vaak de noodzaak van in.  Ik luister dan liever naar het origineel.  Soms hoor je voor het eerst een nummer, maar blijkt het een cover te zijn.  Ik ben dan wel iemand die ook het origineel wil horen en vaak is dat origineel in mijn optiek beter.

Er zijn echter uitzonderingen. Een guilty pleasure voor mij is de versie van Cathy’s Clown van de Tarney Spencer band.  Natuurlijk is het origineel van de Everly Brothers, maar deze cover is eigenlijk lekker fout en stiekem beter dan het origineel. Tenminste….  Dat is mijn mening.  Jeff Buckley maakte natuurlijk een meesterlijke versie van Hallelujah (origineel van Leonard Cohen), terwijl Herman van Veen van diezelfde Cohen schitterend Suzanne in het Nederlands vertaalde.  Het probleem van Hallelujah is natuurlijk dat de gemiddelde Nederlander dit nu kent in de versie van Lisa uit de X factor, terwijl dat natuurlijk een matige cover is.

Met de cover waar ik het nu over wil hebben is datzelfde het geval.  Het nummer Without You is door Mariah Carey populair gemaakt en wat een slechte versie is dat. Dit dient recht gezet te worden.  Er is namelijk een veel mooiere versie. Maar eerst even naar het origineel.  Without You is geschreven door de groep Badfinger die het opnamen voor hun album No Dice in 1970.  Ene Harry Nilsson hoorde dit nummer op een feestje en dacht dat het om een nummer van The Beatles ging (overigens heeft Paul Mc Cartney later gezegd dat dit een killersong was).  Harry Nilsson besloot dit nummer te coveren.

Harry Nilsson, geboren in 1941, was al een redelijke bekende singer/songwriter met enkele hitjes voordat hij het bekende album Nilsson Schmilsson opnam. Op dit album staat dus ook Without You. Nilsson is bekend om zijn vaak spitsvondige teksten.  Zo schreef hij het nummer One, nu regelmatig te horen tijdens de reclame, bekend geworden in de versie van Three Dog Night, maar hij heeft zelf ook een meesterlijk versie opgenomen.  De populariteit van Nilsson nam toe toen de heren van een bekend bandje uit Liverpool antwoorden op de vraag wie hun favoriete muzikant was, dat Nilsson was.  Toen diezelfde heren gevraagd werd naar hun favoriete band, was het antwoord opnieuw Nilsson.  John Lennon heeft later nog een album van Nillson geproduceerd (Pussy Cats) tijdens zijn befaamde “lost weekends”.  Maar goed, terug naar Harry.

De versie van Without You werd uitstekend ontvangen.  In 1971 werd het wereldwijd een grote hit.  Het leverde Nilsson zelfs een Grammy op.  In mijn optiek is dit veruit de beste versie van een bijzondere zanger.  Het nummer zelf is meer dan 180 keer gecoverd… maar ja….. er kan maar 1 cover de beste zijn.  In dit geval zelfs beter dan het origineel.

Harry Nilsson overleed veel te vroeg in 1994.  Zijn erfenis bestaat uit uitstekende albums zoals het eerder genoemde  Nilsson Schmilsson, Son of Schmilsson en A little touch of Schmillson in the Night.  De jaren daarna werd het langzamerhand minder, wellicht ook door zijn levensstijl.  Maar luister je naar zijn albums van begin 70’er jaren, dan gaat een spitsvondige wereld van tekst en muziek voor je open.

One comment

  1. Eindelijk iemand die ook vindt dat de versie van Mariah Carey inferieur is aan die van Nilsson. Ik vind de versie van Carey een verkrachting van het origineel. Het is een gevoelig lied, met een gevoelige tekst. Carey maakt er een vrolijk liefdesliedje van. Volkomen misplaatst! Hou op met de adlips, hou het simpel. Zoals Nilsson…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.