De eerste keer dat ik Luke Sital-Singh (1988) hoorde was op Great Wide Open 2013. Zonnetje erbij, een beker festivalbier en een mooi uitzicht op de haven van Vlieland. Luke maakte vanaf de eerste noot indruk met zijn prachtige stem, die een prachtig bereik heeft. Een echte zanger, die in alle rust zijn liedjes vertolkt. Een modieuze singer-songwriter-baard is hem vreemd. Deze jongen is zichzelf. Helaas had hij op dat moment geen fysieke muziekdragers bij zich. Ik was hem eigenlijk vergeten totdat ik zijn recent uitgebrachte debut album: The Fire Inside zag staan. Op dit album staat een aantal geweldige liedjes. Één daarvan is I Have Been A Fire.

I Have Been A Fire is een liedje met een mooie geleidelijke opbouw. De zang domineert over een zacht orgeltje met een gitaar erover die Buckley-achtige geluiden maakt. Langzaam bouwt het geheel zich op. Luke’s stem zwelt aan als hij de eerste keer voluit I Have Been A Fire zingt. Prachtig is de perfect gecontroleerde vibrato in zijn stem. Meerstemmig wordt steeds verder opgebouwd naar de climax waarbij er een drum in fade en een instrumentaal stuk – met een paar flink bombastische overstuurde gitaren – wordt toegevoegd. Niet lang daarna bouwt hij het nummer subtiel af zoals het begonnen is.

Deze Luke Sital-Singh verdient het om veel geluisterd te worden. Al zal hij de ondergewaardeerde status misschien snel van zich afschudden. Dus snel muzikaal omarmen deze man!

Foto Luke Sital-Singh: Tom Adam (via Flickr.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.