Paul McCartney bracht dit kleine liedje uit op zijn eerste solo album McCartney in 1970. Maar hij had het al twee jaar eerder geschreven tijdens het bezoek van The Beatles bij de goeroe Maharishi Mahesh Yogi in India. Waar The Beatles sowieso veel nummers hebben geschreven die later op The White Album zouden terecht komen.

In eerste instantie kwam Junk daar ook voor in aanmerking. Het was dus eigenlijk bedoeld als een Beatlesnummer, en er is later op Anthology 3 ook een demoversie verschenen uit 1968. Maar het haalde The White Album niet. Vervolgens nam McCartney het een jaar later thuis op toen hij aan zijn solo album werkte. The Beatles waren toen al zo goed als uitelkaar. Het werd samen met Maybe I’m Amazed één van de sterkere nummers op het wisselvallige solodebuut.

Het heeft iets sentimenteels en melancholisch. McCartney zingt over oude herinneringen die bij hem worden opgeroepen door oude spullen. Die vervolgens voor niets worden verkocht in een kringloopwinkeltje. Zonder dat iemand zich verder ook maar iets interesseert voor de verhalen die erachter schuilen. Doordat McCartney toen net The Beatles achter zich heeft moeten laten (iets waar hij nog het meest moeite mee had van de vier) krijgt het nog een sentimentelere lading.

Op hetzelfde album heeft McCartney ook nog een instrumentale versie uitgebracht met de titel Singalong Junk. Deze versie heeft hij één keer live gespeeld tijdens het optreden voor MTV Unplugged in 1991. Deze versie verscheen ook op het live-album daarvan. En voor zover ik weet is dat de enige keer dat hij het nummer live heeft gespeeld. De gewone versie met tekst heeft hij volgens wikipedia slechts één keer live gespeeld in 2006 in de zogeheten Ghost Suite van de Royal Albert Hall in Londen. Of dat echt waar is durf ik niet te zeggen, want er is nergens een opname van te vinden.

Junk is een mooi voorbeeld van de eenvoudigheid waarmee Paul McCartney een liedje kan schrijven. Slechts een korte tekst, en een melancholische melodie heeft hij nodig gehad om zo’n pareltje te kunnen schrijven. Het zit hem soms in kleine dingen waarom hij zo’n groot songwriter is.

Zondag 30 maart komt Ondergewaardeerde Liedjes met een battle over korte liedjes. Meedoen kan nog: laat je suggestie (met een korte toelichting) achter in de comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.