Het is zijn enige hitsingle geweest in Nederland, en heeft tot 2005 in de Top 2000 van Radio 2 gestaan. Maar inmiddels lijkt het nummer (officieel geschreven als) W*O*L*D van Harry Chapin een beetje in de vergetelheid geraakt. Zonde van zo’n mooi verhaal, deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

In het nummer beschrijft Harry Chapin het leven van een radio-DJ op leeftijd, die iedere morgen zijn ochtendprogramma presenteert. Ooit was dat zijn grote ambitie, maar inmiddels voelt hij zich steeds meer te oud worden voor dit werk. En ondertussen is ook zijn huwelijk niet meer wat het ooit geweest was.

We horen dan ook in de coupletten van het nummer een telefoongesprek van hem met zijn vrouw. Of eigenlijk zijn ex-vrouw. Want nadat hij eerst informeert naar hun kinderen, zingt Chapin onder meer

It’s been eight years since I left you babe.
Let me tell you ’bout what’s gone down.

Ook overweegt hij om met dit werk te stoppen en een platenzaak te beginnen. En hoopt hij toch nog stiekem op een terugkeer bij zijn ex-vrouw.

I’ve been thinking that I should quit disk jockeying.
And start that record store.
Maybe I could settle down if you’d take me back once more.

Maar schijnbaar heeft zij inmiddels een ander. Dat blijkt wanneer hij zingt:

Ok Honey, I see.
I guess he’s better than me.

Om vervolgens in alle toonaarden te ontkennen dat hij daarmee zit:

Sure, Old Girl, I understand.
You don’t have to worry, I’m such a happy man.

En tegen wil en dank moet hij iedere ochtend weer opnieuw zijn rol blijven spelen als altijd vrolijke ochtend dj die de grote hits aan elkaar praat.

I am the morning DJ on W*O*L*D
Playing all the hits for you wherever you may be.
The bright good-morning voice who’s heard but never seen.
Feeling all of forty-five going on fifteen.

Harry Chapin kreeg inspiratie voor dit nummer dankzij de radiopresentator die in 1972 voor zijn doorbraak zorgde met zijn single Taxi. Jim Connors was die bewuste Amerikaanse diskjockey. Het nummer ontstond door een gesprek dat beide heren met elkaar hadden over hun leven. Tijdens dat gesprek ging de telefoon. En aan de andere kant van de lijn was, jawel, de vrouw van Jim Connors.

Beide heren zijn vrij jong overleden. Jim Connors overleed op 46-jarige leeftijd in 1987. Harry Chapin overleed al eerder in 1981 op slechts 38-jarige leeftijd door een ernstig auto ongeluk. Zijn bekendste nummer is waarschijnlijk Cats In The Cradle geworden, maar dan in de coverversie waarmee Ugly Kid Joe in 1993 een wereldwijde hit mee scoorden.

Terwijl W*O*L*D een onderwerp beschrijft wat misschien nog steeds wel eens actueel zou kunnen zijn. Want hoe vrolijk de dj’s op de radio ook mogen klinken; wie zegt dat het ook in hun privéleven er ook zo vrolijk aan toe gaat? Zou die ene radio-dj die altijd heel vlot de nieuwste hits en oude klassiekers aan elkaar praat privé ook zo’n vlot leven leiden?

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.