Dit had eigenlijk een bijdrage moeten zijn voor de Meisjesnamen-battle, maar ach, agenda’s lopen soms niet helemaal gelijk qua ruimte. En eigenlijk, heel stiekem, is dit nummer ook gewoon een heel eigen artikel waard. Compleet en alleen aandacht de voor de prachtige muziek van Alt-J.

En ja, ik realiseer me dat Alt-J erg gewild is onder “hipsters”. Of ik zelf een hipster ben? Ik denk zelf graag van niet, maar dat zullen de meeste hipsters doen. Matilda is echter een verhaal apart. Een verhaal van een prachtig festival. Van misschien wat soort-van-ongewenste bezoekers, die dan uiteindelijk wel het meest magische moment maken. Hoe zit dat?

We spreken Vlieland, 2012. In september is daar het Into The Great Wide Open-festival. Nu kan ik daar sowieso nog wel veel over uitwijden, want wat een prachtig festival is dat. Afgelopen jaar deden we er zelfs een battle over, en wat mij betreft dit jaar weer. Maar ik dwaal af. Into The Great Wide Open. Alt-J kwam in 2012 optreden, en daar was ik blij om. Breezeblocks was al een tijdje een favoriet van me, dus ik was blij dat ze kwamen. Ze speelden op het sportveld een prachtige set vol met breekbare liedjes en fijne luisterliedjes.

Into The Great Wide Open is geen Pinkpop of Lowlands, en dus lijken ze ook de grote aandacht wat te schuwen. Dat moet zelfs ook wel, want er passen gewoon niet meer mensen op het eiland. Het festival kan niet groeien. Toen was 3FM (in de vorm van VPRO’s 3voor12) aanwezig op het festival. Dit viel niet bij alle bezoekers in goede aarde, merkte ik tijdens verschillende gesprekken. Toch was het diezelfde 3voor12 die unieke sessies deed met verschillende bands, verspreid over het eiland. Vooral niet op het festivalterrein, maar ergens in de duinen, of in de haven van Vlieland. Toen het nieuws op Twitter verscheen dat ze een sessie met Alt-J zouden doen besloot ik samen met zoonlief naar de haven te vertrekken.

En dan sta je daar, in de haven van Vlieland, in de late schemering, met 15 of misschien 20 man. De band zet de spulletjes op en begint te spelen. Heel zachtjes. Heel breekbaar. Prachtig. En dan openen ze met Matilda. En dat is het moment dat voor mij het kwartje viel. Dat ik compleet verliefd raakte op Matilda. Prachtig breekbaar, in een unieke setting, op een prachtig eiland bij een prachtig festival. En de aanwezigheid van 3voor12 werd door de aanwezigen vergeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.