Er bloeit hier iets moois. Tussen muziekliefhebbers welteverstaan, die één ding gemeen hebben: ze zijn het niet eens met de liedjes die in de Top 2000 staan. Waarschijnlijk heb je al lang iets over de Snob 2000 langs zien komen op Twitter, maar via deze weg wil ik je toch nog vragen om je hulp.

Het zit namelijk zo: vorig jaar heb je ons enorm geholpen, waarschijnlijk zonder dat je dat heel erg in de gaten had. Met één tweet joeg je honderden nieuwe bezoekers naar de Snob 2000, van wie weer een deel stemde op onze lijst. Het ironische is dat je juist in die tweet opmerkte dat de Snob 2000 ook weer niet te populair moest worden, want dan zou de lijst te mainstream worden.

Nou zal dat wel meevallen, als je de voorlopige uitslag bekijkt.

Waarom ik deze open blog aan je schrijf, is omdat ik ergens hoop dat jij – of iemand anders in Hilversum – eens serieus naar de Snob 2000 kijkt. Natuurlijk is het ergens een grap. Zo is het ook zeker begonnen, maar uiteindelijk hadden we vorig jaar toch een lijst waarvan ik me kan voorstellen dat de redactie van Radio 2 daar serieus naar zou kijken bij het samenstellen van de keuzelijst van dit jaar. Maar er is geen één liedje uit ‘onze’ top 10 die dit jaar in de voorselectie van de Top 2000 terecht is gekomen.

Ik wil nu niet te klef doen, maar jij bent toch degene die het dichtst bij de Top 2000 staat en die ook nog een beetje ‘van ons’ is. Want laten we eerlijk zijn: de gemiddelde stemmer op de Top 2000 heeft sinds 1989 geen nieuwe cd meer gekocht – behalve misschien Guus Meeuwis en Nick en Simon.

Jij bent een beetje onze spion in het bastion dat Top 2000 heet en we (bij Ondergewaardeerde Liedjes zijn we met een stuk of 30 vaste bloggers, en we verwachten op zo’n duizend stemmen voor de Snob 2000 uit te komen) hebben dus jouw hulp nodig. Doe eens iets met dit verhaal; noem het in een uitzending van de Top 2000 a go go, wijs de samenstellers van de lijst op de Snob 2000, of stuur desnoods weer een tweet uit.

Waarom? Omdat we veel stemmers nodig hebben om de lijst zo representatief mogelijk te maken. Doe je het niet voor ons, doe het dan voor al die artiesten die onterecht niet in de voorselectie van de Top 2000 staan, zoals The Black Keys, Daft Punk en Queens Of The Stone Age.

Update: dank, Leo!

De lijst van Leo (op verzoek):

 1. Otis Redding – Try A Little Tenderness
 2. Nick Drake – Northern Sky
 3. Daft Punk ft. Pharell & Nile Rodgers – Get Lucky
 4. Midlake – Acts Of Man
 5. Radiohead – Exit Music (For A Film)
 6. Fleet Foxes – White Winter Hymnal
 7. John Grant – Marz
 8. The Band – It Makes No Difference
 9. Eels – Novacaine For The Soul
 10. Marvin Gaye – Abraham, Martin & John

Vrije keuzes:

 • Bettye Swann – Then You Can Tell Me Goodbye
 • Donny Hathaway – To Be Young, Gifted and Black
 • Bobby Charles – I Must Be In A Good Place Now

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.