Muziek over fietsen.

De kans dat je nu deze in je hoofd hebt, is groot. Maar als er één sport in Nederland is die – indirect – invloed heeft gehad op onze muziekbeleving, dan is het wel wielrennen. En dat is te danken aan één radioprogramma: het legendarische Radio Tour de France.

Het programma wordt al sinds 1970 uitgezonden door Radio 1 (met uitzondering van 2012, maar gelukkig zijn ze daar op teruggekomen). In de loop der jaren is de muziek tussen het live-verslag van de etappe steeds belangrijker geworden. Sterker nog: het sportprogramma was verantwoordelijk voor zoveel zomerhits, dat er complete cd’s van zijn uitgebracht. Misschien wel het bekendst was Chan Chan van Buena Vista Social Club.

Radio Tour de France is een van de weinige instituten in Nederland die sport- en muziekliefhebbers met elkaar verbindt. Radio Tour de France staat symbool voor die ándere zomerhit. Niet Dragostea Din Tei, maar Une Belle Histoire.

Deze zomer slaan de sportliefhebbers van Café de la Poste en de muziekfanatici van Ondergewaardeerde Liedjes de handen ineen. Zo lang de Tour duurt, gaan wij onze favoriete Radio Tour de France-liedjes onder de aandacht brengen. En ook als ze ze niet helemáál bekend zijn geworden door dit radioprogramma, rekenen we het goed. Als het maar gaat om een zomer(s) liedje dat je niet zo snel zou horen op de dansvloeren op Ibiza.

Doe mee, en laat ons (in de comments) weten welk Radio Tour de France-liedje jouw hart sneller doet kloppen. Ter inspiratie: Perfects.nl heeft een Spotify-lijstje aangemaakt met de leukste Tour-liedjes.

Afbeelding: Jingleweb

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.