“Het is een grote schande!!11!”

Omdat december nog zo ver weg is en wij van Ondergewaardeerde Liedjes het hele jaar door verontwaardigd zijn, besloten we dat het tijd was om nóg maar eens een lijstje samen te stellen.

Deze keer bleven we binnen de landsgrenzen en hielden we niet de Top 2000, maar de Enige Echte Nederlandse Top 40 aan als criterium voor waardering.
Ruim 300 mensen waren net als wij boos dan wel verdrietig over het ontbreken van menig vaderlands pareltje in alle 2.500 edities van de ‘lijst der lijsten’. Zo ontstond de NO99, de lijst met meest ondergewaardeerde Nederlandse liedjes.

Harde keuzes
Wat verwacht je van zo’n lijst? Dat hangt natuurlijk af van de keuzelijst die je de deelnemers presenteert. We co-creëerden weer een kloeke sheet met dik duizend songs. Omdat er wel een paar miljoen polderpopliedjes zijn die op single verschenen en nooit de Top 40 haalden, moesten er ook deze keer harde keuzes worden gemaakt. Je zou zonder problemen een ondergewaardeerde smartlappenlijst, kleinkunsthitparade of dancelijst kunnen maken, maar wij kozen voor een vrij algemene aanpak. De nadruk lag wel op artiesten die wij wel voor ons zagen op een Pinkpop, Lowlands of ander festival. Met iets meer artiesten uit de recente decennia dan uit de ’60’s en ’70’s. Eén vrije keuze voor liedjes die we over het hoofd hadden gezien.

Verbazing
Dat de Urban Dance Squad hoge ogen zou gooien, vermoedden we wel. Alleen hadden we eerder Deeper Shade Of Soul helemaal bovenaan de lijst verwacht (werd uiteindelijk nummer 14) dan de verrassende nummer 1: Demagogue.
De nummer 2, Het Regent Zonnestralen, is typisch zo’n nummer waarvan zo ongeveer iedereen denkt dat het een dikke hit was. Hetzelfde geldt voor Oude Maasweg (4) en Avond (19). Stuk voor stuk Top 2000-klassiekers, maar zonder Top 40-notering. Die verbazing leverde hoge noteringen in de NO99 op.

Green Lizard
En hoe zat het met de fanclubs? Ook deze keer lieten ze van zich horen. Green Lizard (nota bene vooral actief in de jaren ’90), De Kift en The Nits hadden de meest effectieve lobby en wisten hun fans via Facebook en fansites te mobiliseren.
Voor zover wij konden nagaan niet gestuurd door fanclubs, maar wel het vaakst aangetroffen in de eindlijst: Urban Dance Squad (6 keer) en Johan (5 keer). Een aantal artiesten haalde de NO99 met drie nummers: The Nits, De Kift, Blaudzun, Acda & De Munnik, De Staat, De Dijk, Bettie Serveert en The Scene.

Eindelijk een Top 40-hit!
Verder blijft het leuk om nummers in een lijst terug te zien die je daar nooit zou verwachten. Het zes seconden durende Nee’s Niks bijvoorbeeld, of het blijkbaar niet vergeten Noisy Town. Zie de blijdschap van een van de makers:

Ook opvallend: de eeuwigheidswaarde die veel samenstellers al toekennen aan Jacco Gardner en Mister and Mississippi. Acts waar een half jaar geleden nog nauwelijks iemand van had gehoord.

We danken iedereen weer voor het enthousiasme, het stemmen en de op- en aanmerkingen! Nagenieten doe je met de Spotify-lijst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.