Afgelopen weekend bleek dat houseproducer en zanger Anthony Moore, beter bekend als Romanthony, op 7 mei is overleden. De muziekliefhebbers in mijn Twitter-timeline waren verdeeld in twee groepen; de eerste groep volgde de media hierover en kwam met berichten als ‘de zanger van One More Time van Daft Punk is overleden’, een tweede groep zit wat dieper in de (underground) housescene en kwam daadwerkelijk op de proppen met de oude nummers als Let Me Show You Love, The Wanderer en dergelijke.

Dat deed me realiseren dat ‘het grote publiek’ Romanthony eigenlijk niet goed genoeg kende. Natuurlijk was hij de zanger van One More Time (en overigens ook Too Long van hetzelfde album Discovery) van Daft Punk, maar er zit veel meer achter Romanthony dan dat.

Ik leerde Romanthony kennen in zijn samenwerking met Buzzin Cuzzins, in de tijd dat ik house-DJ was. Let Me Show You Love was het eerste wat ik van hem kocht. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik niet heel veel heb van Romanthony, realiseerde ik me toen ik van de week mijn vinylcollectie doorzocht naar Romanthony-vinyl. Maar de dingen die ik heb doen er toe. Let Me Show You Love, maar ook de Romanthony EP. Het meeste indruk op mij maakte The Wanderer. Vanaf het eerste moment dat ik het hoorde was ik compleet van de kaart van het nummer.

Ik maakte kennis met The Wanderer via DJ 100% Isis. Op haar eerste mix-CD sloot ze haar set af met het nummer. Vanaf dat moment was ik op zoek naar de vinyl van The Wanderer. Na een lange zoektocht vond ik em, eindelijk! Maar wat is nou precies wat het nummer zo speciaal maakt?

Het is een combinatie van verschillende zaken. Allereerst het feit dat het zo compleet anders is dan andere nummers. Het is geen four-on-the-floor housemuziek, het ritme is rustig en anders dan al het andere. De muziek is rustig maar gespannen, je droomt weg maar kan niet rustig zitten. En dan de vocalen van Romanthony. Hij heeft een stem die je óf enorm ligt, óf niet. Het lijkt echt zo’n love it or hate it te zijn. Ik hou er enorm van, maar kan je niet goed uitleggen waarom.

Hoe dan ook: Waar Romanthony zelf toch al ondergewaardeerd is (want de meesten kennen hem alleen als ‘de zanger van Daft Punk’s One More Time’), is ook onder liefhebbers van zijn muziek The Wanderer ondergewaardeerd. Veel aandacht ging sinds het bericht van zijn dood naar Let Me Show You Love.

Slechts een enkeling kwam op de proppen met The Wanderer. Maar het is zo’n mooi nummer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.