Er broeit weer iets achter de coulissen van Ondergewaardeerde Liedjes.

Wat dat is? Ik begin met een hint. Kijk eens even naar deze Spotify-lijst.

Wat hebben deze liedjes gemeen?

Dat klopt, ze zijn allemaal Nederlands. En al deze liedjes zijn ook ooit op single uitgebracht, maar hebben nooit de Top 40 gehaald.

Echt niet? Nee, echt niet!

Als je zo eens gaat grasduinen door het hitarchief van de Top 40, kom je er achter dat veel prachtige liedjes nooit de hitlijsten hebben gehaald. Inderdaad, wij ruiken onrecht. Van de 29 singles die Kane ooit uitbracht, haalden er 27 (!) de Top 40. De Vengaboys scoorden er 11 van de 12 raak, 2 Unlimited zelfs 19 van de 20. Johan bereikte met geen enkele single de 40 populairste liedjes van Nederland. Zelfs de Urban Dance Squad, dé trots van Nederland van de jaren negentig, had nooit een Top 40-hit.

De Dutchbattle wordt een ode aan de liedjes van Nederlandse bodem die onterecht nooit in de Top 40 hebben gestaan. Wat we gaan doen: het begint natuurlijk met een Battle. Een Dutchbattle om precies te zijn. Daarna gaan we weer (net zoals de Snob 2000) onze eigen lijst samenstellen. We zijn al hard bezig om een voorselectie te maken – we zitten al bijna aan de duizend liedjes.

Meedoen?

Je kunt op twee manieren meedoen aan de Dutchbattle. Natuurlijk door mee te doen aan de battle: de deadline hiervoor is 1 mei. Maar we kunnen ook nog wel muziekkenners gebruiken die meekijken naar onze voorselectie. Zijn we misschien nog briljante liedjes vergeten? Zet ze dan in kolom B van de spreadsheet en we voegen ze toe aan de lijst.

Happy battling!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.