Vandaag is het Deel Je Blog Dag. Wie kun je dan beter uitnodigen dan de leukste muziekblogger van Nederland? Niels Aalberts van Eerste Hulp bij Plaatopnamen (lees die!) zei nog ‘ja’ ook. Zijn verhaal lees je hieronder en op zijn site. 

‘Daryll-Ann’s H P Confirm wilde ik noemen en roemen. Niet alleen vanwege die song, maar vooral vanwege de verborgen track die een halve minuut na het einde start: Soft & Fat. Een briljante hommage aan genie Brian Wilson, muzikaal en tekstueel geheel in stijl van zijn Beach Boys. Hoe vermakelijk en kippenvel hand in hand gaan.

Van de jaren ’90 Hollandsche Gitaarschool met Bettie Serveert en Johan verdient het vergeten jongetje op de klassenfoto echter de aandacht: The Serenes. Ik had de onwaarschijnlijk fraaie opener Spirit (Let Me Walk With You), single Every Sunday, Millbank Wood, Here, Wider Green of de titeltrack van tweede album Back To Wonder kunnen uitlichten. Of alle tracks van het klassieke debuut Barefoot & Pregnant. Voodoo Economics, Abiding Place, Follow The Rural Coast, The World Is A Woman’s Breast, Rebecca (You’re Gonna Be Alright), Trip Down Memory Street: allemaal 5-sterren songs.

Maar het moet ‘The Gathering of Eighteen Years of Silence’ zijn. In slechts 7 woorden een leeg Fries landschap, groene horizon op 40 km. afstand, een jeugd vol melancholie, verlegenheid en gemiste kansen geschetst. Dat wordt onderstreept doordat ‘Back To Wonder’ 10 tracks heeft (meer tracks op een album moet verboden zijn!), waarna Serenes-mastermind Theo de Jong deze track als toegift, een onverwacht toetje serveert. De hele song voelt als een plastic zakje in de wind, waarop je kalm en rustig de plaat uit waait. Fade-out’s moeten net zo goed verboden worden, maar voor ‘The Gathering of Eighteen Years of Silence’ bestaat geen beter einde. Wonderschoon.

Het schijnt dat De Jong na 2 goed ontvangen maar matig succesvolle albums met The Serenes en halve reïncarnatie Simmer gedesillusioneerd z’n gitaar aan de wilgen hing en nu post rondbrengt in Friesland. Staan beide albums daarom niet op Spotify? Na Johans afscheid en Bettie’s integrale uitvoering van ‘Palomine’ lijkt me de volgende missie van Team Into The Great Wide Open een pelgrimstocht naar Theo’s huis om hem te smeken al dat moois nog 1 keer op Vlieland te spelen. Op vrijdagavond ‘Barefoot & Pregnant’, op zaterdag ‘Back To Wonder’ van begin tot eind en op zondag deze toegift. Alsjeblieft, Theo?’

3 comments

  1. Geachte Freek Jansen, Theo maakt nog steeds muziek, wllicht ooit via computerkanalen te downloaden.
    Na zijn desk top printer baan is hij nu actief als zzp,er, ontwerper van vrpakkingen.
    En maakt stiekem weer wat muziek met Paul. Dank u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.