Mannen met baarden, de tijdgeest bepaalt of het vrouwelijk schoon ze als stoer of als sullig wenst te beoordelen. Maar écht stoere mannen trekken zich van die hele tijdgeest natuurlijk geen ene mallemoer aan. De Texaanse band ZZ Top rockt al meer dan 40 jaar bebaard en in dezelfde samenstelling (!) onverstoorbaar door. Over de onderwerpkeuze van het songmateriaal hoeft de band ook al niet uitgebreid te mindmappen. Mooie vrouwen, snelle auto’s en, eh, mooie vrouwen dus. Halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw scoorden ze plotseling een paar enorme hits met Gimme All Your Lovin’, Sharp Dressed Men en Legs.

Het moet gezegd: als ze in die periode die verdraaide tijdgeest niet hadden aangevoeld, hadden de heren waarschijnlijk tot op heden bij ons nooit de hitlijsten gehaald. Een beetje gladjes is het allemaal wel. Van de onversneden Bluesrock zoals die in La Grange uit 1973 te horen is, lusten ze in Texas wel pap, maar de rauwheid is hier helaas vermoedelijk nog altijd net een brug te ver. Hoewel… dikke kans dat je het nummer toch ergens van kent. Autofabrikant Chevrolet (waaraan ZZ Top zelf ooit een nummer opdroeg) heeft het bijvoorbeeld onlangs verwerkt in hun reclame. Zouden de makers van die stoere auto’s weten waar het nummer over gaat?

Rumour spreadin’ a-’round in that Texas town
’bout that shack outside La Grange
and you know what I’m talkin’ about.
Just let me know if you wanna go
to that home out on the range.
They gotta lotta nice girls ah.

De kenner weet genoeg, zullen we maar zeggen. A haw haw haw haw!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.