The Gathering, dat was Within Temptation in de jaren negentig. En Anneke van Giersbergen was Sharon, maar dan zonder sprookjesjurk. Ik ben vast niet de enige van mijn generatie die op festivals heeft staan springen op de grootste hit van The Gathering: Strange Machines.

Weinig mensen weten dat The Gathering gewoon nog steeds bestaat. En dat komt omdat Anneke sinds 2007 uit de band is.

Anneke is zo’n zangeres die je succes gunt. Ze heeft een hele, hele mooie stem, een podiumverschijning waar menige man stiekem verliefd op is en ze maakt nog goede muziek ook. Toch heeft ze solo niet echt een hit gescoord. De vraag is of dat heel erg is; ze treedt veel op en krijgt best veel media-aandacht, onder meer in de De Wereld Draait Door – waar ze regelmatig haar werk mag spelen.

Ik ben geen hele trouwe luisteraar van haar werk, maar ben via Ondergewaardeerde Liedjes min of meer toevallig verliefd geworden op een liedje van Anneke. Vlak nadat ik deze blog begon, maakte Chris Buijs een Spotify-playlist aan met alle liedjes die hier voorbij kwamen.

Mooi idee natuurlijk. Ene Koen Baaij nam vervolgens de vrijheid om een paar liedjes aan deze playlist toe te voegen die hij zelf  ondergewaardeerd vindt. Toen ik deze liedjes ging luisteren, kon ik het in de meeste gevallen alleen maar heel erg met hem eens zijn. Eén liedje greep me meteen bij mijn keel: To Catch a Thief, van Anneke van Giersbergen en John Wetton. De sprookjesstem van Anneke, de melodie die klinkt als een murder ballad van Nick Kave en een bromstem die duidelijk afkomstig is van een oude rocker.

Wat onderzoek leert dat dit nummer afkomstig is van het album Pure Air, dat vol staat met duetten. Kan geen toeval zijn: de openingstrack van deze cd is een cover van The Blower’s Daughter van Damien Rice, die eerder al voorbij kwam op Ondergewaardeerde Liedjes. John Wetton schijnt in de jaren zeventig, tachtig en negentig in tig rockbands te hebben gespeeld: King Crimson, Family, Uriah Heep en Asia (je weet wel, van Heat of the Moment).

Wat maakt het ook uit; To Catch a Thief is een nummer van een onmetelijke schoonheid. Dat vinden Koen Baaij en ik niet alleen, maar ook op Rocknet staat een ode aan het liedje – zij het een ietwat voorzichtige.

Koen Baaij; wie of waar je ook bent – bedankt hiervoor.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.