Social
 • RSS feed
 • Twitter
 • Facebook
 

Ondergewaardeerde Liedjes


Dire Straits – Tunnel of Love

De Dire Straits zijn, op zijn zachtst gezegd, omstreden. Eind jaren zeventig kwamen Mark Knopfler en zijn band op in de tijd dat de punk furore maakte. Dire Straits paste op dat moment eigenlijk in geen enkel hokje en werden dus ook aanvankelijk als punk bestempeld.

Niets was minder waar. Dire Straits was volwassen muziek, met veel vingervlugge gitaarsolo’s. Mark Knopfler zong net als gitaarheld Jimi Hendrix en folkheld Bob Dylan: behoorlijk beroerd.

Toch hebben de Dire Straits, of je er nu van houdt of niet, een paar klassiekers afgeleverd. Van het Top 2000-succesnummer Sultans of Swing, tot de broeierige, kitsch-single Brothers in Arms en Money for Nothing, een toevallige samenwerking met Sting die werd gebruikt als eerste videoclip ooit op MTV (I want my MTV).

Maar goed, de kritiek dus. Voor een deel ben ik het er wel mee eens. De band heeft me toch een paar draken van singles afgeleverd: met historische dieptepunten als Calling ElvisWalk of Life en Twisting by the Pool (ik zie mijn tantes er nog op twisten op de bruiloft van mijn neef. Brrr.).

Om de Dire Straits dan maar meteen af te schrijven als overgewaardeerd, dat vind ik te makkelijk. De band heeft hele mooie nummers afgeleverd, zoals Your Latest Trick, Romeo and Juliet en Telegraph Road.

Veel mooier dan Tunnel of Love heeft Mark Knopfler ze niet gemaakt. Alles klopt aan het nummer. Het is een power ballad zoals die alleen in de jaren tachtig konden worden geschreven, compleet met gedempte power chords, spannende opbouw en uitgespinde solo, die doorgaat tot 8 minuut 14.

Maar wat me elke keer tot tranen toe beroert is dit stuk, vanaf 5.28:

And girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the spanish city to me when we where kids

Mark Knopfler op zijn best. Voor zich uit mompelend, maar toch met zo veel gevoel in zijn strot dat het je raakt. Net als Jimi en Bob: niet met je zangkwaliteiten, maar puur de beleving die je erin legt.

 
 

3 Comments

 1. Thnx, one of my fav Dire Strait songs, en ik dacht niet dat ik dit ooit zou zeggen want mijn ex draaide ze grijs, zodat het ook mij op zeker moment de strot uitkwam, maar de jaren zijn verstreken en de liefde is gebleven, afgestoft en wel. Leuk!

 2. Bart

  …vanaf 5.28..eindelijk een gelijke gevonden…
  Kippenvel…kan er nog steeds stil van worden.
  Thanks!

 3. blaat

  walk of life een diepte punt ? ; een draak ? dat is een van hun beste nummers. krijg het idee dat de schrijver een 18 jarig puber met puistjes is die geen idee van muziek heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.