Listen to the beat, a beat of a song, song, buzzing in my head, head like a bum duuummmm!

Hoor je hem al? Met King Kong Five werd de Franse funk-hiphop-band Mano Negra in 1990 in één klap beroemd. Het nummer is net zo aanstekelijk als hun optredens destijds.

Je zou Mano Negra (de naam is ontleend aan een anarchistische beweging) een one-hit-wonder kunnen noemen, zeker in Nederland. Eén van hun laatste succesvolle albums was King of Bongo Bong in 1991. Mocht die bekend voorkomen: in 2000 scoorde Manu Chao in Nederland een hit met een nummer met dezelfde titel.

Zanger Manu Chao gaat solo

Niet geheel toevallig natuurlijk. Na 1992 gaat het bergafwaarts met Mano Negra: de meeste bandleden stappen er uit en drie jaar later is Mano Negra ter ziele. Zanger Manu Chao toert nog wat jaren met een gelegenheidsformatie de wereld over en brengt, als een soort afsluiter, in 1998 een soort afscheidsalbum uit, met de naam Clandestino. En pardoes scoort hij een hit, met – jawel – Bongo Bong. In een compleet nieuw jasje, dat wel. De opzwepende beats van het origineel zijn vervangen door een reggae-gitaartje dat Jack Johnson niet zou misstaan.

Het succes van zijn solo-album was reden genoeg voor Manu Chao om terug te komen op zijn afscheid (zoals in ongeveer dezelfde tijd ook David Gray overkwam – waarover later ongetwijfeld meer). Zijn volgende album, Próxima Estación: Esperanza werd de soundtrack van de zomer van 2001. Grootste hit: Me Gustas Tu.

Maar hadden we het niet eigenlijk over Mano Negra?

O ja. Hoewel King Kong Five moeilijk kan worden overtroffen, qua energie, is Mala Vida me er ook eentje. Hakken, beuken, springen, beuken en zagen! Ik mocht Manu Chao zelf op 2003 live bewonderen en Mala Vida (die hij gelukkig ook speelde) was toch wel een hoogtepuntje.

Het liedje gaat over een relatie die zo verstikkend is dat de zanger niet anders kan dan zijn geliefde te verlaten.

Volumeknop op 12 en knallen maar!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.