Waar kennen we Jimi Hendrix ook alweer van?

Hoewel hij nog best veel hits heeft gehad in Nederland (de grootste waren Voodoo Child, The Wind Cries Mary, All Along The Watchtower en natuurlijk Hey Joe), zijn het niet de singles waar we Jimi Hendrix van herinneren.

Het lijdt weinig twijfel dat Jimi Hendrix de meest invloedrijke gitarist aller tijden was. Je zou kunnen zeggen dat hij aan de wieg heeft gestaan van de hardrock (samen met Led Zeppelin en Black Sabbath) en dat hij zelfs de meeste effecten die we nu kennen op de elektrische gitaar ‘mainstream’ heeft gemaakt, waaronder distortion en wah-wah.

Na een bliksemcarrière (met als hoogtepunt het optreden op Woodstock in 1969) overleed hij in 1970 aan een overdosis slaappillen. Als hij niet zo vroeg was overleden (27) zou hij de muziekgeschiedenis nog veel meer hebben beïnvloed dan hij al deed. Hendrix was op dat moment bezig met het schrijven van stukken die redelijk revolutionair waren, met wel 6 gitaren tegelijkertijd. Zijn studioversie van het Amerikaanse volkslied was daar een mooi voorproefje van.

Waar niet meer van?

Na zijn dood zijn er ontelbaar veel bootlegs van Hendrix uitgegeven. Een van de meest memorabele is de cd Blues. Het openingsnummer is een akoestische versie van Hear My Train Comin’, met een weergaloze intro en waarin Hendrix zich alleen begeleidt op de akoestische gitaar.

En dat is zeldzaam, wat trouwens ook geldt voor de schoonheid van het nummer.