Waar…?

Estopa ken je waarschijnlijk nergens van. Daar wilde ik het ook niet over hebben.

In Spanje zijn de twee broers behoorlijk bekend. Eind jaren 90 braken ze er door met een ruwe mix van rumba, rock en flamenco. Echt goed zingen ze kunnen niet, maar dat mag de pret niet drukken, authentiek is het wel (en ze vullen er hele stadions mee).

In de teksten op hun titelloze eerste album fantaseren ze hoe het leven eruit zou zien als ze sterren zouden zijn. Prompt kwam die droom uit, door het succes van de cd.

Een typerend liedje van deze plaat is La Raja de tu Falda (foute clip!), over hoe ze drie keer op één dag worden afgeleid door de split in de jurk van een meisje dat ze steeds tegenkomen.

Waar (ook) niet meer van?

Om hun tienjarige bestaan te vieren, neemt Estopa de cd X Anniversivm uit. Hierop nemen ze hun grootste hits opnieuw op met andere beroemde Spaanse artiesten.

Een opvallend mooi liedje op deze cd is Ya no me acuerdo, dat een duet met zangeres Ana Belén. Het liedje gaat over relatie die de avond ervoor plotseling is verbroken.

Het origineel werd gezongen door een van de heren van Estopa. De prachtige stem van Ana Belén maakt de cover een stuk melodieuzer en mooier. In mijn ogen dan.

Maar ik realiseer me wel dat ik de cover eerder hoorde dan het origineel. En nu ben ik eigenlijk benieuwd of ik anders het tegenovergestelde zou hebben gevonden.

Vast wel.