Waar kennen we Travis ook alweer van?

Travis kwam na Radiohead en voor Keane. Zo kun je de band grofweg plaatsen in de beweging die werd veroorzaakt door Jeff Buckley.

 Ga ik te snel?

Jeff Buckley was de eerst die na de grunge-hype begin jaren 90 een nieuw geluid liet horen. Geen zware, grommende stem zoals Eddie Vedder van Pearl Jam, maar een hoge, breekbare zang die zich goed leent voor dramatische, gevoelige, melancholische liedjes (en het trouwens ook uitsteken doet bij het hardere werk, zoals Grace). Ongeveer tegelijkertijd kwam Radiohead met het album Pablo Honey (grootste hit: Creep). Radiohead deed min of meer hetzelfde, maar werd eigenlijk pas serieus genomen met het album dat daarop volgde – The Bends.

Enfin. Samen bepaalden Buckley en Radiohead voor een belangrijk deel de toekomst van de rockmuziek. Tot op de dag van vandaag staan de festivals vol met bands die schatplichtig zijn aan deze artiesten (inclusief Coldplay).

Travis was eind jaren negentig lid van de eerste lichting bands die handig inspeelde op deze hype. Er zouden er nog velen volgen. De hit waar Travis altijd aan zal worden herinnerd, is Why does it always rain on me (1999).

Waar niet meer van?

Maar je raadt het al, dat is echt niet het mooiste liedje van Travis. Twee jaar na hun doorbraak scoorden ze nog een hitje met Sing. Ook leuk is hun cover van Hit me baby one more time. Maar het echte pareltje is wat mij betreft Side:

The grass is always greener on the other side
The neighbor’s got a new car that you wanna drive
And when time is running out, you wanna stay alive

We all live under the same sky
We all will live, we all will die
There is no wrong, there is no right
The circle only has one side

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.